Napfogyatkozást figyeltek meg a Miskolci Egyetemen

2021. június 11.

A Műszaki Földtudományi Kar csillagászatért rajongó kollégái közös napfogyatkozás-megfigyelésre invitálták a Miskolci Egyetem polgárait 2021. június 10-én. Romenda Roland és Siomos Angelos a megfelelő szemvédő eszközök használata mellett biztosítottak lehetőséget az ebédszünetüket töltő egyetemi polgároknak, hogy tanúi lehessenek ezen nem mindennapi égi jelenségnek.

Sajnos az égitestek (a Nap, a Hold és a Föld) együttállásából fakadó jelenség hazánk területén csak kis mértékű volt, hiszen mindösszesen 3 százalékos takarás volt észlelhető, azonban aki érdeklődik a csillagászat, az univerzum és a különleges jelenségek iránt, az már nagyon várta ezt a napot.

A napfogyatkozás magyar idő szerint 12:08-kor vette kezdetét, a maximális 3 százalékos kitakarást 12:50-kor érte el és 13:33-kor már véget is ért. Öröm volt látni, hogy különböző karok oktatói-kutatói, valamint más szervezeti egységek kollégái is részt vettek ezen az eseményen, és legalább egy szempillantást vetettek a Napra és a belé „harapó” Holdra.

Aki esetleg az elfoglaltságai miatt lemaradt ezen égi jelenség megfigyeléséről, az ne búsuljon, hiszen a következő alkalomra nem is kell oly sokat várni: a jövőre, 2022 októberében Magyarországról is észlelhető, közel 35 százalékos napfogyatkozásra szintén készülnek az MFK-s kollégák.