Ózdi acél erősítheti tovább a Miskolci Egyetemet

2021. június 14.

Tovább erősíti a Miskolci Egyetem ipari kapcsolatait az a vagyonjuttatás, aminek szindikátusi szerződését 2021. június 10-én írták alá az Universitas Miskolcinensis Alapítvány és az Ózdi Acélművek Kft. képviselői. Így a diákok könnyebben szerezhetnek közvetlen gyakorlati tapasztalatokat, mindebből pedig az egész régió profitálhat.

Magyarország kormányának döntése értelmében – a felsőoktatásban zajló modellváltás segítése végett – a korábban az Állam tulajdonába tartozó 20 százalékos tulajdonrészt az Ózdi Acélművek Kft-ben (ÓAM) a Miskolci Egyetemet (ME) tulajdonló és fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány (UMA) kapta meg. A vagyonjuttatás 2021. június 10-én új szintre lépett azzal, hogy az Alapítvány kuratóriumának képviseletében Dr. Varga Judit elnök aláírta a szindikátusi szerződést.

Több szempontból is nagyszerű lehetőség ez a ME számára. A modellváltás egyik deklarált célkitűzése, hogy erősödjön az ipar és az oktatás szimbiózisa. Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány, a Miskolci Egyetem és a 80 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Max Aicher Vállalatcsoport együttműködéséből az egész régió profitálhat. Azzal, hogy az Alapítványon keresztül az intézmény saját tulajdonrésszel rendelkezik az ÓAM-ban, az itt tanuló hallgatók még könnyebben bővíthetik ismereteiket közvetlen gyakorlati tapasztalatokkal, ami tovább növeli képzésük színvonalát, illetve elősegítheti a jövőbeni szakemberek helyeben tartását.

Mint Dr. Varga Judit elmondta, az UMA célja, hogy az Ózdi Acélművek Kft. továbbra is a magyar acélipari stratégia megvalósításának zászlóshajója legyen, és a Miskolci Egyetem – amely garantálja a 21. század legmagasabb szintű acélipari oktatását – növelje régiónk hírnevét világszerte. Korszerű felsőoktatás nem létezhet valós, működő ipar nélkül – tette hozzá.

Továbbá háláját fejezte ki Max Aichernek, a Max Aicher Vállalatcsoport alapító-tulajdonosának azért, hogy sok évvel ezelőtt felismerte a régióban rejlő adottságokat és még a nehéz időkben is hitt az Ózdi Acélművekben, az ózdiakban.

Mindemellett tovább erősödik az Egyetem kapcsolata Ózd városával, ahol már 2017 óta kihelyezett képzések működnek. A négy éve indult anyagmérnök alapszak (Bsc) és szociális munka alapszak (Bsc) mellett ma már mérnökinformatikus alapszakra (Bsc) is beiratkozhatnak az érdeklődő hallgatók.

Fotók: Igazságügyi Minisztérium