A magyarországi kínai befektetésekről rendezett online kerekasztal-beszélgetést a Konfuciusz Intézet

2021. június 22.

A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete június 17-én online kerekasztal-beszélgetést tartott a magyarországi kínai befektetésekről. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy hitelesen, szakmai igénnyel mutassák be a Magyarországon, pontosabban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében működő kínai érdekeltségű vállalatok jelentőségét, egyediségét. A rendezvény során minőségi előadásokkal kívánták ráirányítani a tágabb közvélemény figyelmét a már működő, termelő cégek eredményeire, tapasztalataira, igényeire.

Az eseménynek külön rangot adott, hogy a megnyitón Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora, és Veresné Prof. Dr. Somosi Mariann, a Gazdaságtudományi Kar dékánja mondott köszöntőt; valamint Varga Béla, a Wanhua-BorsodChem cégcsoport alelnöke osztotta meg gondolatait és a cég eredményeit a résztvevőkkel. A  kerekasztal-beszélgetésen Dr. Szilágyi Roland rektorhelyettes, Dr. Nagy Szabolcs és Dr. Lipták Katalin dékánhelyettesek (Gazdaságtudományi Kar), illetve Prof. Liu Jie intézetigazgató (Konfuciusz Intézet) is részt vettek.

Rektor asszony hangsúlyozta, hogy a vállalatokkal folytatott, oktatási és kutatási célú együttműködések kiemelt figyelmet és teret kapnak. A megye kínai cégei érdekes hálózatot képeznek és idáig is sokat tettek a Miskolci Egyetemért, különösen a műszaki karok versenyképességének és vonzerejének fokozásáért. Dékán asszony kiemelte, hogy új kari képzésekkel (a menedzsment, a nemzetközi kapcsolatok és a vállalat-gazdaságtan terén) igyekeznek kiszolgálni a hagyományos és új piaci igényeket. A felek egyetértettek, hogy valamennyi kar nemzetköziesedését segítik az ilyen jellegű fórumok és diskurzusok.

A szakmai diskurzust olyan kitűnő kínaszakértők, sinológusok vezették, mint Mohr Richárd és Dr. Salát Gergő; valamint olyan kiváló gazdasági szakemberek működtek közre, mint Dr. Józsa Viktória és Dr. Gubik Andrea. Az előadások, megszólalások sorát Dr. Kuttor Dániel és Kulcsár Alexandra beszámolója zárt a megyei, regionális adottságokról. Az esemény narrátora Dr. Hajdú Noémi volt.

Reméljük, hogy a kötetlen, de tartalmas délutáni programmal igazolni tudtuk, hogy a kínai tulajdonú, érdekeltségű vállalkozások, és beruházások egyedi hálózatot, láncolatot alkotnak Miskolc-Kazincbarcika térségében, amely nem csak az Intézet számára nagy fontosságú, hanem az egész országnak is.

A Konfuciusz Intézet munkatársainak szándéka, hogy a jövőben a helyi, kínai érdekeltségű vállalatokkal folytatott együttműködést formalizálják, koordinálják és fejlesszék, ami új lendületet adhat a kínai nyelv és kultúra oktatásának is.

Az esemény teljes dokumentációja a Konfuciusz Intézet honlapján (https://konfuciusz.uni-miskolc.hu/) tekinthető meg, valamint a kétnyelvű videó az Intézet YouTube oldalán lesz elérhető hamarosan (https://www.youtube.com/channel/UCEzUpr7Fs96Y1tFUBZouMaQ).

Az eseményen készült fotók:

A fotókat a Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság készítette.