Tudástól az Üzletig – Tudásvagyon hasznosítása a Miskolci Egyetemen

2021. június 25.

A rendezvényt dr. Varga Judit igazságügyminiszter – a Universitas Miskolcinensis Alapítvány Kuratóriumának elnöke – és Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora köszöntötte. A hallgatóság megismerhette az a modellváltást követő első év legfontosabb sikereit és eredményeit. Mint elhangzott, ez bebizonyította, hogy jó irányban kezdődött az egyetemi innovációs ökoszisztéma kialakítása.

A Miskolci Egyetem vezetése ezért úgy döntött, hogy a Technológia és Tudástranszfer Igazgatóság (TTI) szerepét tovább erősíti: az eddigi tevékenységei mellé a szervezeten belül alakítják ki az egyetem teljes körű értékesítési szervezetét, az egységes pályázati és projektmenedzsment szervezetet, valamint idekerül a felnőttképzéssel foglalkozó szervezet is. E tevékenységek központosításával a TTI kulcsszerepet fog játszani a modellváltó egyetem hatékony működését illetően, amely várhatóan erősíti majd az intézmény vezető szerepét az Észak-magyarországi régióban. A cél, hogy a klasszikus oktatói munka mellett erős szolgáltatói bázissá váljunk, megkerülhetetlen tényezőként dolgozzunk a vállalatokkal együtt, mert csak így érhetünk el eredményt nemcsak rövid, hanem hosszú távon is.

 

 

Hornyák Lóránd, a Miskolci Egyetem, technológia- és tudástranszfer igazgató, valamint a Tudományos és Innovációs Park projektvezetője beszámolt a Park projekt jelenlegi állapotáról. Bruttó 38 Milliárd forintos program keretében valósul meg a Miskolci Egyetem „high-tech” parkja, amelynek keretében világszintű központja lehet az anyagtudománynak, környezeti iparnak, energetikának és logisztikának.

István Zsolt az Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma Projekt projektvezetője bemutatatta a Miskolci Egyetem elmúlt másfél évének eredményét. A projekt során elindították az egyablakos ügyintézési rendszer kiépítését a vállalati ügyfelekkel, valamint felmérték a Miskolci Egyetem infrastruktúráját és szolgáltatási portfólióját. Az egyetem kompetenciatára bárki számára könnyen elérhető már (https://www.uni-miskolc.hu/kompetenciak).

A rendezvényen megismerhették a Miskolci Egyetem két olyan innovatív szolgáltatását, amelyek jelenleg egyedülállóak Magyarországon: Prof. Dr. Mertinger Valéria bemutatta az érdeklődők számára azt a 3D laboratóriumot, amely új dimenzió az anyagvizsgálatban, Váradiné dr. Szarka Angéla EIKI igazgató pedig Elektromágneses összeférhetőség laboratóriumról beszélt, amelyet idén adatk át.

Az eseményen bemutatták a Miskolci Egyetem által támogatott fiatal hallgatók és oktatók által fejlesztett startup ötleteket is. Ilyen volt például az okos kuka, a használt LCD panelekből indium kivonása, a környezettudatosságot fejlesztő applikáció, valamint a műanyaghulladékból 3D nyomtató alapanyag fejlesztés.

Az eseményhez kapcsolódó sajtóközlemény ITT olvasható.

A rendezvényen készült fotók:

A videót és a fotókat a Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság készítette.