Kiváló tanulmányi eredményeket jutalmaztak ösztöndíjjal

2021. június 29.

Mintegy száz – duális képzés keretében tanuló – egyetemi hallgató vehette át ünnepélyes keretek között ösztöndíját, amelyet a „DUAL DRIVE UNIVERSITY” a Miskolci Egyetem duális és kooperatív felsőoktatási, szakképzési és szakirányú továbbképzéseinek fejlesztése című, EFOP-3.5.1-16-2017-00002 azonosítószámú projekt biztosít számukra.

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, hogy az egyetem elsőként indította el a duális képzést a felsőoktatási intézmények között, és az eltelt évek bebizonyították, hogy van létjogosultsága ennek a képzési formának. Az egyetem feladata, hogy az Észak-Magyarországi régió számára egy értelmiségi réteget képezzen, és olyan hallgatókat bocsásson ki a munkaerőpiacra, akik az elméleti tudás mellett naprakész gyakorlati tudást is kapnak. Az egyetem feladata az is, hogy itt tartsa a régióban a fiatalokat, és ehhez nagy szükség van a partnercégekre, akik olyan kompetenciákkal látják el a hallgatókat, amelyekkel könnyen tudnak igazodni a munkaerőpiac igényeihez.

A partnercégek jelen lévő képviselői szintén megerősítették, hogy a duális képzés valóban egy nagyon jó rendszer, amely előnyös mind az ipari szereplőknek, mind az egyetemi hallgatóknak, hiszen a cégek elvárásai között szerepel, hogy az egyetem falai közül kikerülő hallgatók már gyakorlati tudással, szakmai tapasztalattal felvértezve kerüljenek ki a munkaerőpiacra, és ehhez biztosít megfelelő feltételeket ez a képzési forma.

Szabó-Lukovszki Béla, a Joyson Safety Systems gyárigazgatója kiemelte, hogy nem csak azért jó a duális képzés, mert gyakorlati tudást ad, hanem azért is, mert összehozza a fiatal nemzedéket a már több éves, vagy akár több évtizedes gyakorlati tudással rendelkező „nagy öregekkel”.  A vállaltoknak és az egyetemeknek közös felelősségvállalást jelent a duális képzés, hiszen mindannyiuk célja, hogy felkészítsék a hallgatókat a munkavállalói létre.

Szabó Marianna, a BorsodChem Zrt. HR-vezetője elmondta, hogy a BorsodChem volt az első, aki bevezette a duális formát a vegyészmérnök-képzésben, és csak jó tapasztalatokról tud beszámolni. A korábban náluk tanuló hallgatók közül ma már többen is a cég munkatársai, akik nagy előnnyel indultak a jelentkezésnél, hiszen már hallgatói éveik alatt megismerhették a vállalat működését.

Tóthné Vankucz Mariann, a Bosch HR csoportvezetője szerint a szakmai kompetenciák mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a társas kompetenciákra is, és céljuk, hogy a náluk tanuló hallgatók – megismerve a vállalat egyes területeinek működését – könnyebben tudjanak dönteni arról, melyik az a terület, amellyel majd munkájuk során foglalkozni szeretnének.

A MOL Nyrt.-t képviselő Dr. Hazim Dmour duális oktatási koordinátor hangsúlyozta, hogy a vállaltcsoport nagyon fontosnak tartja a duális képzést, mert nagy szükség van a gyakorlati tudásra, amit ez a képzési forma nagyon jól biztosít, ezért örül, hogy egyre több diák vesz részt eben a képzésben, hiszen egyrészt emeli a tudás színvonalát, másrészt gyorsítja az ipar fejlődését is. A MOL elismeri a Miskolci Egyetem magas színvonalú oktatását, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a cég szakembereinek körülbelül 60 %-a itt végzett.

A duális partnerek után Dr. Jakab Nóra, a pályázat szakmai vezetője köszönetet mondott a cégeknek a sikeres együttműködésért, a kollégáknak a fáradhatatlan munkáért, és gratulált a hallgatóknak a kitartásukért, amire nagy szükség volt ahhoz, hogy a tanulás mellett a plusz faladatokat is el tudják végezni.

A zárórendezvény végén az egyetem rektora két hallgatónak átnyújtotta a 22 millió forint összértékű ösztöndíjat jelképező csekket, majd valamennyi hallgató aláírta az ösztöndíjra jogosító szerződését.

Gratulálunk valamennyiüknek és a továbbiakban sok sikert kívánunk nekik!

Az eseményen készült fotók:

A fotókat a Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság készítette.