Kristályos és amorf nano-anyagok kutatásával foglalkozik az új kiválósági műhely

2021. július 1.

Stratégiai jelentőségű tudományos műhelyt hozott létre a „Kristályos és amorf nano-anyagok kutatásával és fejlesztésével foglalkozó kiválósági műhely fenntartható működtetése” című projekt keretében a Miskolci Egyetem. A nemzetközi szinten is elismert eredményekkel bíró kutatási program során a szakemberek nano-anyagokkal különböző, hőmérsékletre érzékeny anyagok forrasztását valósították meg a szokásos eljárásoknál alacsonyabb hőmérsékleten.

Az elmúlt négy év során a Miskolci Egyetemen működő tudományos műhelyben a nano-méretű anyagok termodinamikai vizsgálatával, néhány nanométer vastagságú multirétegek fejlesztésével, nano-kompozitok és nano-szerkezetű acélok keményforrasztásával, valamint a létrehozott anyagok szerkezetvizsgálatával foglalkozó kutatók működtek együtt.

A kutatás-fejlesztés eredményeként nemzetközileg is újdonságnak számító, a nano-szerkezetű anyagok termodinamikai viselkedését leíró algoritmus és adatbank jött létre. Emellett a nano-rétegekből felépülő, alacsony olvadáspontú forraszanyagok előállítására alkalmas eljárás kidolgozása is megvalósult, amelynek segítségével amorf/nano-kristályos és nagy szilárdságú, nano-szerkezetű acélok kötéstechnológiájának továbbfejlesztésére nyílt lehetőség.

Minderrről bővebben ITT lehet olvasni!

A projekt keretében beszerzett eszközök:

A zárórendezvényen készült képernyőképek: