Egyedülálló kooperáció: együttműködési megállapodást között a Hell, Szikszó városa és a Miskolci Egyetem

2021. július 1.

Egy világcég, egy kisváros és egy egyetem kötött – kisvárosfejlesztési modell és gyakorlat kialakítására irányuló - együttműködési megállapodást, így a Hell Energy és a Miskolci Egyetem közötti 5 éve fennálló oktatási együttműködéséhez  a gyárnak otthont adó település csatlakozásával,  egy egyedülálló fejlesztési kooperáció jött létre.

A mindhárom fél számára előnyös együttműködés során egymást támogatják majd a nemzetközi szinten is sikeres vállalkozás üzleti erőforrásai, a város közösségi ereje, valamint az Egyetemen felhalmozódott tudása.

 

 

Az aláírást megelőzően Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy az egyetem már eddig is számos területen folytatott sikeres együttműködést a HELL ENERGY-vel, amely nem csak az egyetem beiskolázását támogatja, de az egyetem duális képzési partnere is. A történész végzettségű egyetemi vezető felhívta arra a figyelmet, hogy amíg régen a kisebb településekről igyekeztek beköltözni a nagyvárosokba az emberek, addig mostanra egy ezzel ellentétes mozgás figyelhető meg, ami örvendetes, félértékelődnek a „kisvárosok” is, de ehhez azok tudatos fejlesztése is szükséges. A fejlesztési módszerek kialakításában segítséget jelenthet Szikszó város alpolgármestere, Piskóti István professzor, aki a Miskolci Egyetem városmarketing és turizmusfejlesztési szakembere. A régiónak nagy szüksége van ilyen együttműködésekre, mert ez is segíthet teljesíteni azt a közös célt, hogy ne máshol keressenek boldogulást a fiatalok, hanem maradjanak szülőhelyükön.

Sváb Antal, Szikszó polgármestere elmondta, hogy régi a kapcsolat a város és az egyetem között, a felsőoktatási intézményben nem csak számos szikszói fiatal tanul, s sokan itt is dolgoznak, de az egyetem továbbképzési lehetőséget is nyújt a városnak. A HELL ENERGY több mint 10 éve települt meg a városban, a város életét meghatározócége. A település szlogenjének („Szikszó erőt ad”) megfelelően a polgármester felajánlotta a közel 6000 fős település közösségi erejét, hogy új tartalommal töltsék meg a keretmegállapodást.

Csereklye Barnabás, a HELL ENERGY Magyarország Kft. ügyvezetője méltatta az egyetemmel 5 éve kötött együttműködést, amelynek köszönhetően nemcsak sikeres gyakornoki program és duális képzési program jött létre a két partner között, de az angol szakos tanárképzős hallgatók tanulmányait is segíteni tudja a cég azzal, hogy a végzősök az Avalon International School-ban tudják teljesíteni a tanítási gyakorlatukat. Az ügyvezető elmondta, hogy a nagy nemzetközi márkák uralta nemzetközi piacon is egyre sikeresebb, több termékével piacvezetőnek számító cég Szikszó város iránti elkötelezettségét az is mutatja, hogy a városról nevezte el a XIXO termékét. Az ügyvezető szerint a három partner közötti együttműködéssel olyan szinergia fog létrejönni, amelyből mindhárom fél jelentősen profitál majd.

A ma megkötött megállapodás 8 együttműködési területét jelöl ki, ezek közül néhány:

A felek közös vállalása nem csak az egyetem és az üzleti, önkormányzati világ közötti kapcsolatok erősítése, de nagyon fontos szerepet kap a szellemi erőforrás térségben való megtartása, a gazdaság, a társadalom igényeihez igazodó, képzett, rugalmas munkaerő megteremtése és megtartása, valamint a régiós K+F+I források további növelése is.

Az eseményen készült fotók:

A videót és a fotókat a Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság készítette.