Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem

2021. július 13.

A Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem hétfőn délelőtt írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely elősegíti a két intézmény jövőbeli stratégiai együttműködését az egyetemi oktatás és továbbképzés, a tudományos kutatás és fejlesztés, innováció, valamint a szakmai érdekképviselet területein.

A Miskolci Egyetem és a Pannon Egyetem együttműködésének célja többek között új, piacképes szakirányú továbbképzések és mesterképzések létrehozása, a PhD hallgatók kölcsönös támogatása, továbbá közös hazai és nemzetközi konzorciumi kutatás-fejlesztési pályázatok előkészítése, beadása és megvalósítása legfőképpen a megújuló energiák, vízgazdálkodás, körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás, klímavédelem, hidrogén technológiák, logisztika, anyagtudomány területén.

Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora kiemelte: „A Pannon Egyetem a közös múltra és értékekre, a művelt tudományterületek hasonlóságára, továbbá a meglevő kiváló szakmai és személyes kapcsolatokra építve ígéretes lehetőséget lát a Miskolci Egyetemmel történő együttműködésben. Bízom abban, hogy a hazai felsőoktatás hagyományai szerint műszaki orientációjú két erős vidéki bástyájaként megtaláltuk azokat a közös pontokat és értékeket, amelyek mentén a köztünk levő földrajzi távolság áthidalására a korszerű kommunikációs technológia lehetőségeit is kihasználva közösen nemzetközileg is figyelemreméltó eredményeket érhetünk el a kor legújabb kihívásainak is megfelelni képes szakemberek képzése, valamint a tudományos kutatás és innováció területén.”

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora kifejtette: "A Miskolci Egyetem számára kiemelten fontos a meglévő partneri kapcsolatok gondozása és bővítése. Jelen megállapodás célja, hogy intézményünk még szorosabbra fűzze együttműködését a Pannon Egyetemmel az oktatás, továbbképzés, valamint a tudományos kutatás, fejlesztés és innováció területén. Úgy gondoljuk, hogy a két felsőoktatási intézmény tudását közös erővel új szintre tudjuk emelni annak érdekében, hogy fejlesszük képzéseinket, bővítsük közös képzési és kutatási portfolióinkat, elősegítsük a pályázati lehetőségek együttes kiaknázását és erősítsük publikációs tevékenységünket.” 

Az egyetemi oktatás és továbbképzés, valamint a tudományos kutatás és fejlesztés elősegítése és támogatása mellett az aláírt együttműködési megállapodás lehetőséget nyújt a két egyetem számára, hogy a jelenleg tervezés alatt álló Tudományos és Innovációs Parkokat, illetve egymás eszközparkjait is fejlesszék, továbbá országos léptékű szakmai érdekképviseletet alakítsanak ki.