Harmadik alkalommal vár az Extrém talajtani tábor

2021. július 15.

A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar CSSI - Talajtanos Helyszínelők csapata három napos Extrém talajtani tábort szervez 14-18 éveseknek és örökifjú pedagógusoknak.

Az Extrém talajtani tábor célja, hogy a középiskolások megismerkedjenek a talajtannal, az agráriumban való gyakorlati hasznosíthatóságával, jelentőségével.

A szervezők bemutatják a precíziós mezőgazdaságot, az új vívmányok és technológiák alkalmazását, valamint egyéb alternatív tájhasználati módokat.

Törekszünk a talajtérképezés fontosságára irányítani a figyelmet, valamint arra, hogy a mezőgazdaság fenntartható fejlődéséhez elengedhetetlen a talajviszonyok feltárása és a művelési tervekbe való integrálása. A táborban töltött napok során ásnak a diákok, tapogatnak, mérnek és később megfogalmazzák, leírják a talajjal kapcsolatos tapasztalataikat, összegzik elemzéseiket. Emellett nem titok, hogy szeretnénk egyetemünket vonzóvá tenni a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára – mondta Pinezits Bálint, a Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézet hallgatója és munkatársa.

Gyorsan betelnek a helyek

A célzott korosztály az érettségi előtt álló középiskolások, de az idei évben is jelentkeztek általános iskolás és egyetemista korú érdeklődők, akik ugyanolyan lelkesen kiveszik részüket a feladatokból, mint a nagyobbak. A tábor ingyenes, amit elsősorban a KITE Zrt., valamint a Miskolci Egyetem támogatásának köszönhetünk. Húsz elhivatott tanuló jelentkezését fogadjuk, így meglehetősen gyorsan betelnek a helyek a meghirdetést követően. A teljesség igénye nélkül lesz drónos előadás, terepi nap, ahol csapatokban ásnak talajszelvényeket, amit be is mutatnak egymásnak, traktorokkal és a rájuk szerelt művelést segítő eszközökkel ismerkedhettek meg. Nem maradhat el a strand, az éjszakai foci, de további újdonságok várják az extrém csapatot – mesélte a szervezőcsapat egyik tagja.

Jelentkezési határidő: 2021.07.20.

REGISZTRÁCIÓ: https://forms.gle/aoPUkVryhSePJEH76

 

Ízelítő a táborról: https://youtu.be/C6JDeWlNRTc