A régió tehetséges fiataljainak támogatásában működik együtt a jövőben a Mathias Corvinus Collegium és a Miskolci Egyetem

2021. július 22.

Szeptembertől már Miskolcon is megnyitja kapuit a fiatal tehetségek előtt a Mathias Corvinus Collegium, amelynek főigazgató-helyettese, Lánczi Péter együttműködési megállapodást írt alá prof. dr. Horváth Zitával, a Miskolci Egyetem rektorával.

Az eseményen a rektor elmondta, hogy az egyetem egyik legfőbb küldentése, hogy a diplomás szakemberekkel lássa el a régiót, akik a végzésük után helyben is maranak. Ehhez az egyetemnek a helyi munkarőpiac igényeinek megfelelő képzéseket kell kínálnia, vagyis folyamatosan fejlődnie kell, új szakok indításával, illetve a meglevő szakok képzési struktúrájának korszerűsítésével kell vonzóvá tenni magát. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Miskolci Egyetem esélyteremtő egyetem, hallgatóinak jelentős része első generációs értelmiségi, akiket nehéz a régióban tartani, ebben számít a Mathias Corvinus Collegium (MCC) segítségére. Közös felelősségünk lesz a jövőben ezt az elvándorlást csökkenteni - emelte ki a rektor.

 

 

Lánczi Péter főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a mai együttműködési megállapodás aláírására azért is kerülhet sor, mert a dolgok nagy részéről ugyanazt gondolja az egyetem és az MCC. Kiemelte, hogy a Collegium a hagyományos oktatási rendszert kiegészítő oktatási intézmény, amelynek célja a kiemelkedően tehetséges diálok felkarolása, olyan komplex tehetséggondozás, amely az általános iskolai szinttől  a középiskolán át az egyetemig támogatja a fiatalokat. A főigazgató-helyettes szerint a tehetségek egyenletesen oszlanak el a világban, de a lehetőségek nem, ilyen lehetőséget akar adni az MCC a tanulóknak, akik a Collegiumba bekerülve egy közösség részei lesznek, akik nem csak együtt fognak tanulni, együtt járnak majd tehetséggondozó kurzusokra, de együtt is élnek majd, ami egyedülálló, az egész Kárpát-medencét behálózó kapcsolatrendszer kialakítását teszi majd lehetővé.

Az MCC képzésein 10 éves kortól az egyetemi időszak végéig, sőt, azon túl is részt vehetnek az érdeklődők. Az Egyetemi Program első állomása a juniorképzés, amelyre augusztus 3-ig azon diákok jelentkezhetnek, akik érettségijüket követően a Miskolci Egyetem nappali tagozatos hallgatójaként szeretnék folytatni tanulmányaikat. Az ingyenes képzés a hatékony és nyitott gondolkodásmód kialakítására, valamint az írásbeli és szóbeli készségek fejlesztésére törekszik. A képzéseket az intézmény rangos hazai és külföldi oktatói tartják, a kurzusok az egyetemi órák után, a délutáni, koraesti időpontokban lesznek. A hallgatóknak térítésmentesen kollégiumi férőhelyet is biztosít az MCC, amelyben kiemelt jelentőségű a közösség szerepe. Az Egyetemi Program mellett szeptembertől Miskolcon már elérhető a Fiatal Tehetség Program és a Középiskolás Program is, amelyekre augusztus 30-ig lehet jelentkezni.

Az együttműködésről bővebben ITT lehet olvasni.    

Az eseményen készült fotók:

A fotókat a Kommunikációs és Beiskolázási Igazgatóság készítette.