Párbeszéd a diákokkal – Stumpf István volt a vendégünk

2021. október 13.

A modellváltásért felelős kormánybiztos beszélgetett a hallgatókkal a felsőokaktás és a Miskolci Egyetem helyzetéről, a jövőbeni tervekről és az alapítványi struktúra kérdéseiről.

A szenátusi terembe gyűltek össze az érdeklődő diákok, hogy feltehessék kérdéseiket Stumpf Istvánnak, aki ragaszkodott ahhoz, hogy egyetemi vezető ne legyen a rendezvényen. Az egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita pusztán egy köszöntő erejéig találkozott a fiatalokkal.

A kormánybiztos rövid bevezetőjében elmondta karrierje több ponton érintette a felsőoktatást, hiszen egyrészt évtizedekig tanított, másrészt alapítója volt a Századvég Politikatudományi Iskolának, majd ebből nőtt ki a mai Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány.

Stumpf István hangsúlyozta: szerencsére már elhalkultak a modellváltással kapcsolatos negatív felhangok, különös tekintettel az egyetemi autonómia kérdésében felvetett korábbi kételyekre. Szakmai munka zajlik, amiben aktívan vesznek részt az intézmények - fogalmazott.

Az egyik legfontosabb kérdés a hosszútávú finanszírozási szerződés ügye minden egyetem számára, ebben már megszülettek a kontraktusok. Több mint két tucat indikátort figyelnek a fenntartó alapítványok és az irányító hatóság, nem elég tehát a hallgatói létszámot növelni – hívta fel a figyelmet. Az alkalmazott kutatások, a nemzetközi publikációk száma, a teljesítmény alapú oktatás minőségének javítása, mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a modellváltó intézmények jobb helyezéseket érjenek el a nemzetközi rangsorokban.

Rövid összefoglalója után a hallgatók kérdeztek. A kötetlen beszélgetés alatt érintették a hallgatói érdekképviselet intézmény belüli helyzetét, a doktorandusz életpálya aktuális kérdéseit, az intézmények közötti piaci versengés kimenetelét, de szóba került az általa elnökölt Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Miskolci Egyetem kapcsolata is.