Magyarország zöld úton jár – nagy érdeklődés övezte a környezetvédelmi fórumot

2021. október 14.

Kötetlen beszélgetésen ismertette a kormányzat környezetvédelemmel kapcsolatos terveit és eddig megtett lépéseit az Innovációs és Technológiai Minisztérium energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára, Steiner Attila, aki válaszolt a hallgatók kérdéseire is.

Prof. Dr. Horváth Zita rektor köszöntőjében arról beszélt: ez a téma mindenkié, függetlenül attól, ki, mit gondol a világról. Az egyetem megújulásának fontos szempontja a környezetvédelem, annál is inkább, hiszen a „Green and Smart” kampusz létrehozás a cél. A napenergia egyre nagyobb kihasználása, a tervbe vett elektromos kerékpárok beszerzése, a témával kapcsolatos kutatások, fejlesztések támogatása, mind-mind azt a célt szolgálják, hogy megfeleljünk a szlogen lényegének.

Dr. Kiss János, a miskolctapolcai fürdő és környéke fejlesztésért felelős kormánybiztos a turizmus fejlesztés és a környezetvédelem részbeni ellentmondásosságára emlékeztetett. Miközben a cél, hogy vonzóbbá tegyük a környéket, az azt is jelenti, hogy többen utaznak, ami viszont környezetterheléssel jár. Ennek feloldása szerinte abban áll, hogy gazdagabb programokat kell kínálni, elnyújtva a régióban eltöltött időt.

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő az illegális hulladéklerakók problémájára hívta fel a figyelmet, amelyek felszámolására több millió forintot kapott a térség. A bírságolás mellett a szemléletváltás a küzdelem egyik fontos eleme, amelyben nagy szerep hárul a mai fiatalokra.

Az esemény szakmai partnere a Zöld Követ Egyesület elnöke, Király Nóra szerint is a legfontosabb célcsoport a fiataloké, akiket könnyebb megszólítani és aktivizálni a témában annál is inkább mert közülük sokak tapasztalják az úgynevezett klímaszorongást. Örömét fejezte ki, hogy a kormányzat szakmai partnert látott bennük.

Steiner Attila államtitkár a többi között beszélt arról is, hogy 2050-re Magyarország célja a klímasemlegesség elérése, vagyis egyensúlyban kell lennie a szennyezőanyag kibocsátás mértékének erdeink légtisztító kapacitásával.

Éppen ezért 22-ről 27 százalékra tervezik növelni az ország erdőterületeinek arányát. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a céloknak összhangban kell állniuk az ország energiafelhasználásának mértékével.

Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is szükség van biztonságos atomenergiára, de ki kell egészíteni a termelést a napenergia segítségével.

A kormányzat komoly összegeket szán elektromos buszok beszerzésére, továbbra is támogatják az ilyen meghajtású autók beszerzését, erősíteni kell a keletkező hulladékok újra hasznosítását, amelyekre, mint másodlagos alapanyagként kell gondolnunk.

A geotermikus energiát leginkább a fűtésben lehet majd kihasználnunk – mondta, hozzátéve, hogy a szélviszonyok miatt Magyarország nem a legalkalmasabb az ilyen farmok létrehozására.

A rendezvényen a hallgatók kérdéseire is válaszoltak a résztvevők.