Űrhajósok látogatnak a Miskolci Egyetemre!

2021. október 29.

Ha találkoznál és szeretnél velük beszélgetni, akkor várunk a Miskolci Egyetem Díszaulájában november 3-án. A nyilvános program 14.30-kor kezdődik. A Prof. Dr. Kaptay György vezette pódiumbeszélgetés után kötetlen beszélgetést lehet folytatni a világ legbátrabb embereivel.

 

November 1. és 5. között Budapest ad otthont a Nemzetközi Űrhajós Szövetség 33. Kongresszusának. Több tucat, már a világűrben járt űrhajós érkezik a budapesti programokra Farkas Bertalan meghívására.

A most Budapestre készülő űrhajósok éves kongresszusát az amerikai székhelyű Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association of Space Explorers – ASE) rendezi, amelynek tagságában jelenleg 38 ország mintegy 400 űrhajósa szerepel.

Céljuk az űrtudomány és az űrkutatás népszerűsítése kiképzett, és az űrt is megjárt szakemberek segítségével, kiemelten a természettudományi területen tanuló egyetemi hallgatók, középiskolai diákok és a szektor iránt érdeklődők körében. A Szövetség jelenlegi elnöke az az orosz Oleg Kotov, aki a századik orosz űrhajósként több mint fél évet töltött a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrmisszó során két űrsétát is megtett, emellett társa volt az egyik első űrturistának, a magyar származású Charles Simonyinak is.

 

 

A Kongresszusra érkező, várhatóan mintegy félszáz űrhajós a hét során szakmai és ismeretterjesztő programokon vesz részt. Mindenszentek napján egy, az elhunyt űrhajósok emlékére ültetett fát avatnak fel a budapesti Városligetben, a rákövetkező napokban pedig vidéki nagyvárosokat – Debrecen, Győr, Kecskemét és Miskolc – látogatnak meg az űrhajósok, ahol az űrkutatás és űrtudomány iránt érdeklődő hallgatókkal, valamint az űripar és űrkutatás felé nyitott hazai szereplőkkel találkoznak hivatalos és kötetlen formában egyaránt.

A szakmai kongresszus egész héten át, több szekcióban zajlik majd a fővárosi helyszínen, a részletekről ezen a honlapon tájékozódhatnak az érdeklődők.