Volt bölcsész oktató kapott rangos díjat

2021. november 24.

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Önkormányzat Vay Ábrahám Tudományos Díját a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi karának egyik alapító professzora, Dr. Tóth Péter kapta, akinek nagyon sokat köszönhet a tudományos élet.

 

Tóth Péter geológusnak készült, ám pannonhalmi múltja miatt nem vették fel a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre. Így a Debreceni Kossuth Lajos Egyetemre felvételizett, majd itt szerzett diplomát latin-magyar szakon 1978-ban.

1992-ben a Miskolci Egyetem újonnan alakult Bölcsészettudományi Karán kezdett oktatni, a kar alapításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

1996-ban megszerezte a történelemtudomány kandidátusa címet. 1997-től egyetemi docensként, 2007-től nyugdíjazásáig tanszékvezetőként dolgozott. Jelenleg címzetes egyetemi tanárként vesz részt az intézet és a doktori iskola munkájában.

 

 

Várostörténeti munkáiban Miskolc és Sajószentpéter korai történetével foglalkozott. Emellett kutatja a középkori Magyarország nem magyar népeinek történetét is. Kutatói és oktatói tevékenysége nem egymást kizáró, hanem erősítő módon van jelen egyetemi oktatói gyakorlatában, kutatási eredményei azonnal az oktatásban hasznosulnak.

271 tudományos munka, 1440 független hivatkozás, 23-as Hirsch index mutatja gazdag pályafutását.

Tóth Péter a megyetörténeti kutatások mellett otthonosan mozog a középkorban és a 18. században is, de köztörténetben éppúgy jártas, mint a társadalomtörténetben vagy a várostörténetben. Külön kiemelendő a forráskiadás terén végzett munkássága.

Munkásságát 1999-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjjal, 2008-ban Miskolc város Herman Ottó tudományos díjával és a Miskolci Egyetem Bölcsészkarért Emlékéremmel ismerték el. 2009-ben Sajószentpéter Város Önkormányzata díszpolgárrá választotta.

Mind a tudományos, mind a közéleti, mind az oktatási tevékenysége átlagon felüli. Nagyon sokat tett a magyar felsőoktatás, mindenekelőtt a miskolci történész képzés fejlesztése érdekében.