Út a diplomához: van, amikor nem megy segítség nélkül

2021. december 8.

Az „Útravaló Ösztöndíjprogram – Út a diplomához” című program eredményeiről tartottak tájékoztatót a Miskolci Egyetemen. Az intézmény jelenleg is a második legnépszerűbb vidéki egyetem a pályázók körében, ebből fakadóan a második legnagyobb pályázói számot is produkálja. Az ösztöndíjprogram az általános iskola utolsó évfolyamaitól egészen a diplomaszerzésig nyújt támogatást.

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, az egyetemnek elemi kötelessége, hogy a hátrányos helyzetű hallgatók számára is biztosítsa a támogatást, a sikeres életpályához szükséges muníciót. Kiemelte, hogy Miskolcon részesülnek az egyik legnagyobb számban a hallgatók az ösztöndíjból. A Miskolci Egyetemen mintegy 100 olyan hallgató van, aki több éven keresztül nyert el támogatást, ezzel biztosítva saját előrehaladásukat. A résztvevők magas száma és a projekt eredményessége is indokolja, hogy fontos feladata van az egyetemnek, nagy figyelmet kell fordítania a hátrányos helyzetű hallgatóira.

Langerné Victor Katalin, a Belügyminisztérium társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára bemutatta a pályázat szakpolitikai hátterét és eredményeit. Hangsúlyozta, hogy a felsőfokú végzettség megszerzését célzó program ösztöndíj-támogatási és önköltség-támogatási komponensekből áll. Arról is beszélt, hogy az ösztöndíj megítélése teljesítmény alapú, az elvárt krediteket teljesíteniük kell a hallgatóknak ahhoz, hogy megkapják a támogatást. Az „Út a diplomához” alprogram komponensei esetén egy hallgató ösztöndíj-támogatás esetén 225.000 Ft/ félév támogatást nyerhet el, önköltség-támogatás esetén az önköltség mértékének 95%-át, de legfeljebb 400.000 forintot félévente. Hangsúlyozta, hogy a 2014-2021 időszakban több mint 300 nyertes pályázó a Miskolci Egyetem hallgatóiból került ki, ami az összes pályázó mintegy 10%-a. Az „Út a diplomához” alprogramban a Miskolci Egyetem vonatkozásában a 2021/2022 tanévben a műszaki képzésben résztvevők aránya a legmagasabb, ezt követi az egészségügy, jog, pedagógia.

 

 

Az eseményen a pályázatot elnyert hallgatók is megosztották tapasztalatikat, és az ösztöndíjnak is köszönhető sikereiket a tanulmányai során. Ambrus Liliána, harmadéves jogászhallgató már középiskolás kora óta részese a programnak. Elmondta, hogy az ösztöndíj teljes mértékben fedezi a tandíját, aminek kifizetésére családi hátteréből adódóan nem lett volna lehetősége. Szajkó Cintia, a napokban tett sikeres államvizsgát történelem és etika szakos tanárként. Szintén örömét fejezte ki a támogatással kapcsolatban, az ő tanulmányaihoz is jelentős mértékben hozzájárult az „Út a diplomához program” támogatása.