Az év önkéntese 2021

2022. január 12.

Átadták Az év önkéntese díjat január 6-án a Miskolci Egyetemen. A Közösségi Szolgálati Iroda (KÖSZI) által alapított díjat Sári Patrik angol-történelem tanár szakos hallgató vehette át, aki a 2021-es évben kiemelkedő közösségi munkát végzett egyetemünkön.

 

A Közösségi Szolgálati Iroda (KÖSZI) fő tevékenysége a Miskolci Egyetem polgárai számára önkéntes tevékenységek szervezése és különböző ingyenes közösségi szolgáltatások nyújtása, illetve középiskolás diákok számára iskolai közösségi szolgálati helyek biztosítása. Az év önkéntese díjjal az iroda hagyományt kíván teremteni. A minden év elején kiadásra kerülő díjat az a hallgató vagy egyetemi dolgozó kapja, aki előző évben a legkiemelkedőbb módon vett részt a KÖSZI által szervezett önkéntes tevékenységekben.

 

 

Az iroda vezetője, dr. Juhász Orchidea elmondta, hogy bár közösségi szolgáltatásokat megvalósító szervezetük még csak egyetlen félévet tudhat maga mögött, mégis rengeteg tapasztalat halmozódott fel ebben a rövid időszakban is. Egy kellemes hangulatú, barátságos irodai helyiséget alakítottak ki, valamint népszerűvé vált a hallgatók körében hetente megrendezésre kerülő Társasjáték Klub. Miskolc középiskoláival együttműködés jött létre, melynek keretében következő félévtől kezdve szervezett keretek között fogadhatja egyetemünk az iskolai közösségi szolgálatukat teljesítő középiskolás fiatalokat. Februárban pedig útjára indul a Multilingual World Café, amely teret ad a külföldi és magyar hallgatók egymást inspiráló találkozására.

„A KÖSZI a béke szigetét jelenti számomra az egyetemi hétköznapokban. Itt mindig örülnek nekünk, amikor bejövünk a hallgatótársaimmal, beülünk társasozni, vagy éppen csak beszélgetni két óra között” – mondja Sári Patrik, aki amellett, hogy rendszeresen igénybe veszi az iroda szolgáltatásait, a kezdetektől fogva aktívan, önzetlenül segített az iroda terének kialakításában, a bútorok összeszerelésében, az angol nyelvű promóciós kommunikációban vagy éppen a hallgatótársak aktivizálásában, bevonásában. „Szerintem nagyon fontos, hogy legyenek önkéntes tevékenységek az egyetemen, és viszonzást nem várva tudjunk adni valamit a környezetünknek. Azt is jónak tartom, hogy mindeközben jobban megismerhetjük egymást és új emberekkel találkozhatunk.”

A KÖSZI munkatársai elsősorban ezekért a találkozásokért dolgoznak, olyan közösségi helyzeteket teremtve, amelyekben találkozhatnak a különböző karok magyar és külföldi hallgatói, az egyetem oktatói, dolgozói és a környező középiskolák diákjai.