Jelentkezzetek a XX. Közös Jövőnk Környezetvédelmi Versenyre!

2022. január 17.

20 éve indult a kezdeményezés, amely idén már egyetemista csapatok részvételére is számít. Mi meg arra, hogy a Miskolci Egyetem is képviselteti majd magát a megmérettetésen. A felsőfokú intézményben tanulók egyéniben indulhatnak. Mi szurkolunk nektek! 

 

A Közös Jövőnk Környezetvédelmi versenyt 2002-ben hozták létre azzal a szándékkal, hogy egy akkor még a közoktatásban kevésbé megjelent témát, a környezetvédelmet közelebb hozzák a fiatalokhoz. Kezdetben körzeti versenyként a környék iskoláit, diákjait igyekezték megszólítani. Később már inkább megyei, majd 2014-től országos versenyként hirdették meg a közben rangos eseményként emlegetett megmérettetést.

Az idei kiírásban a versenyt kiterjesztették az egész Kárpát-medencére és három korosztályra: az általános iskolások mellet a középiskolások és a felsőfokú képzésen részt vevők jelentkezését is várják.

Az 1. korcsoportba tartozó általános iskolás diákok az első, illetve a második forduló alkalmával egy-egy online feladatsort kell kitölteniük, majd a harmadik fordulóban egy írásbeli feladatlap kitöltését követően szóban is számot kell adni a tudásukról.

A 2. korcsoportba tartozó középiskolás diákok a 3 megadott témakör közül kell egyet kiválasztaniuk és munkavázlatot készíteniük. A 2. fordulóba jutott csapatoknak ezt a témakört kell bővebben kidolgozniuk, majd a harmadik fordulóban szóban is be kell mutatniuk a kidolgozott munkájukat. 

Az első két korcsoport esetén a csapatok 2-4 főből állhatnak! 

A 3. korcsoportba tartozó egyetemi hallgatók egyénileg versenyeznek. Az első forduló alkalmával a meghirdetett 5 környezetvédelmi téma közül kell egyet kiválasztaniuk, amelyből egy vázlatot kell készíteniük. A második fordulóba jutott hallgatóknak lehetőségük lesz a választott téma bővebb kidolgozására, amelyet a döntőben szóban is be kell mutatniuk a szakmai zsűri előtt. 

Még egy fontos változás történt: a szervezők átálltak a digitális versenyzésre, ezzel is mérsékelve környezetre gyakorolt káros hatást. A verseny meghatározott témaköreiben igyekszik a klímaváltozás tématerületének minél szélesebb spektrumát felölni, több oldalról közelíteni, ezzel is innovatív, problémamegoldó gondolkodásra ösztönözni a résztvevőket.

 

A rendezvény fővédnöke: Dr. Áder János köztársasági elnök.

A jelentkezési határidő január 28. éjfél.

 

A döntőbe jutott versenyzők értékes pénzbeli és tárgyjutalomra számíthatnak!

A részletes versenykiírás és a jelentkezési felület elérhető a verseny honlapján: https://kozosjovonk.hu/