XV. Fémkohász Szakmai Nap a Miskolci Egyetemen

2014. november 17.

2014. november 7-én Fémkohász Szakmai Napot tartottak a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán. Az idén tizenötödik alkalommal megtartott szemináriumot a Műszaki Anyagtudományi Kar hallgatóinak és oktatóinak első kézből való tájékoztatása céljából szervezte meg az OMBKE Fémkohászati Szakosztálya, bevonva az Egyetemi Osztály aktivistáit és a Metallurgiai és Öntészeti Intézet munkatársait.

Az idei rendezvényt a kar ez éven hivatalba lépett új dékánja, Prof. Dr. Palotás Árpád Bence nyitotta meg. A megnyitót követően a korábbi rendezvények szervezésében is meghatározó szerepet vállalt Hajnal János tekintett vissza az „Elmúlt 14 év”-re, majd a szakmai előadások következtek, Balázs Tamás levezető elnökletével.

A rendezvényen az alábbi előadások hangzottak el:

Színesfém félgyártmány raktári kereskedelem szerepe a hazai piacon

Róna Gábor Martin Metal Product Kft., ügyvezető igazgató

Kiváló ötvözetek előállítása újrahasznosítással. Bemutatkozik a Scepter Tatabánya Kft.

Szőllősi Lóránd Scepter Tatabánya Kft., ügyvezető igazgató

Az inert anódok fejlesztésének helyzete az elektrometallurgiában

Dr. Horváth János Alumínium 2000 Kft., ügyvezető igazgató

Fémforrások és fémkinyerési technológiák a vashulladék feldolgozás során

Dr. Lukács Pál ALCUFER Kft., fejlesztési igazgató

Tűzzománc-bevonatok fejlesztését támogató vizsgálatok

Lassú Gábor PhD. hallgató, Dr. Lakatos János intézetigazgató, Dr. Török Tamás egyetemi tanár – Dr. Tóth István műszaki tanácsadó, Biri József ügyvezető, Miskolci Egyetem – TOBIZO Kft., Kecskemét

A hozzászólások és a szakmai vita után koncert következett, amelyet a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének rézfúvós növendékei adtak.

A nagy sikerű koncert után a résztvevők – ipari szakemberek, oktatók, kutatók, hallgatók – közös asztaltársaságokat alakítva órák hosszat beszélgettek a Szakmai Nap aktualitásairól, az alumínium félgyártmányok előállításáról, az alumínium-öntészet magyarországi dinamikus fejlődéséről, a színesfémek és egyéb fémhulladékok feldolgozásáról és a fémipari gyártástechnológiákhoz számos ponton kapcsolódó felülettechnikai eljárásokról.

A rendezvényen készült fotók megtekinthetőek ITT.