Újrafiatalodtak a jubileumi bölcsész konferencián

2022. június 10.

Huszonöt évvel ezelőtt tartottak egyháztörténeti konferenciát Miskolcon. A tegnap kezdődő kétnapos jubileumi eseményen voltak olyan előadók, akik a negyedszázaddal ezelőtti „Fiatal Egyháztörténészek Találkozóján" is jelen voltak – fiatal előadóként.

 

A magyarországi egyházak történetének feltárásával foglalkozó kétnapos országos konferencia kezdődött tegnap a Miskolci Egyetemen a Bölcsészettudományi Kar gondozásában. Neves előadók, a hazai egyetemek és más tudományos intézmények mellett határon túli magyar tudományos műhelyek is képviseltetik magukat a kiemelkedő rendezvényen. A több mint ötven kutató közül többen Kárpátaljáról és a Felvidékről is érkeznek.

 

 

A tudományos konferencia a miskolci bölcsészképzés megindításának 30. évfordulóján, a Bölcsészettudományi Kar jubileumi évének keretében szervezett rendezvénysorozat megnyitása. A jubileumi programok ősszel folytatódnak. Egy nagymúltú, alapvetően műszaki hagyományokra épülő egyetemen kezdődött el a képzés 1992-ben, emlékezett vissza a megnyitón Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora.

 

„Az egyháztörténet, a kereszténység története a bölcsészettudományi képzési és kutatási portfólió több szegmensét is kifejezetten érinti és érdekli. A régi magyar irodalomtörténet kutatása a hitviták vizsgálatai során ennek a területnek egy másfajta szempontú megközelítését tartalmazza, mint ahogy az etika, a vallásfilozófia vagy a vallástörténet is értelemszerűen foglalkozik ezzel a témával. Napjainkban a társadalomtörténet, a szociológia kutatások területébe is beletartozik az egyházak társadalmi szerepvállalása", emelte ki a megnyitó során. Dr. Illésné Dr. Kovács Mária dékán.