Fenntarthatóság, rugalmasság, válságkezelés

2022. szeptember 26.

Először tartott Magyarországon konferenciát a fenntarthatóság helyi és globális kihívásait elemző Transzatlanti Kutatási és Fejlesztési Eszmecsere a Fenntarthatóságról (TARDIS) világprogram. A háromnapos rendezvény helyszíne a Miskolci Egyetem volt.

A találkozóra az Egyesült Államokból, Ausztriából, Írországból, Portugáliából, Horvátországból, az Egyesült Királyságból, a Vatikánból, Belgiumból, Indiából és Magyarországról érkeztek kutatók, akik a jelenkor lokális és globális problémáit a mérnöki tudományok, a matematika, a fizika, az ökológia, a közgazdaságtan és a politikatudomány szemszögéből közelítették meg. Előadásaikban azokat a 21. században felbukkanó problémákat elemezték, amelyekre hosszú távra szóló válaszokat kell találni társadalmi és gazdasági téren egyaránt.

„A Miskolci Egyetem kutatóinak tevékenysége számos területen találkozik a TARDIS konferencia témáival. Vannak olyan szakembereink, akik nemzetközi szinten is kimagasló teljesítményt nyújtanak” – szögezte le a rendezvény szervezésében közreműködő Deák Csaba, az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar Energia és Minőségügyi Intézetének docense. Utalt arra, hogy a fenntarthatóság kérdéskörével szinte minden kar foglalkozik a maga tudományterületén, a társadalomtudományon kezdve, a műszaki tudományokon át a természettudományi területekig.

„A fő kérdések most ebben a felgyorsult, válságokkal, járványokkal és háborúkkal teli világban, hogy miként tudunk rugalmasak lenni és a kihívásoknak megfelelően túlélni dolgokat” - mondta. Ehhez ad újabb megközelítési szempontokat a TARDIS konferencia, amelynek eredményéből összegző tanulmány születik, amit eljuttatnak majd a világ minden tájára.