A határon túli magyarlakta területekről is vezet út a Miskolci Egyetemre

2022. november 14.

A Szlovákiában magyar nyelven tanuló diákok számára a magyarországi felsőoktatás kiváló lehetőségeket kínál mind a továbbtanulásra, mind a karrierépítésre – világított rá a kassai Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak látogatása a Miskolci Egyetemen.

 

 

A szlovákiai magyar fiatalok a jelenlegi tanulmányaikhoz és továbbtanulási lehetőségeikhez legközelebb álló Gépészmérnöki és Informatikai Kar kínálatával, a duális képzés lehetőségeivel és a munkaerőpiacon előnynek számító gyakorlatközpontú oktatással ismerkedtek.

„A Miskolci Egyetem a legszélesebb választási lehetőséget kínálja a régióban a személyes elképzelések megvalósításához. Képzési és tanulmányi ösztöndíjakkal támogatja a tanulást, színvonalas kollégiumi ellátással a lakhatást, klubokkal, fesztiválokkal, sportrendezvényekkel a tartalmas diákéletet” - fejtette ki az Élményközpontban indult találkozón Dr. Horváth Zita rektor.

A mechatronika, az informatika és közgazdaságtan nem ismeretlen a Szakkay József Műszaki és Közgazdasági Szakközépiskolában tanuló diákok számára, ezeken a szakon oktatják a határmenti, magyarok lakta településekről érkező fiatalokat – tudtuk meg Matej Évától, a kassai iskola igazgatójától. Végzőseik 30-40 százaléka tanul tovább egyetemen, ennél többen azért nem, mert nagy részüket a szlovák nyelvi hiányosságok tartják vissza az ottani állami felsőoktatástól.

„Tartanak a szlovák nyelven tanulástól, ezért próbálkoznak a magyarországi felsőoktatásba bekerülni. Eddig a felvételi rendszer befolyásolta továbbtanulásukat, matematikából ugyanis Szlovákiában csak egyszintű érettségi van. Nagy könnyebbséget jelent számukra, hogy jövő évtől megszűnik az emelet szintű érettségi követelménye” – értekelte az igazgató. „Anyagi szempontból nincs nagy különbség, hogy a diák szlovákiai vagy magyar egyetemen folytassa a tanulmányait. A Miskolc és Kassa között megépült autópálya pedig előnyt jelent az elérhetőség szempontjából a diákoknak és a családjaiknak.”

A Szlovákiában végzett egyemistáknak az egyik legnagyobb problémája a szakmai rutin hiánya, így legtöbbjük diplomásként alacsonyabb fizetéssel indul az életben. A Miskolci Egyetemen elérhető duális képzés, a vállalati partnerségeknek köszönhetően megszerezhető gyakorlat viszont óriási előnyt jelenthet a fiatalok karrierépítése szempontjából – értékelte Matej Éva.