Életre szóló világjárás külföldi ösztöndíjakkal

2022. december 8.

Nemzetközi szakmai napon ismertette a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara a külföldi ösztöndíjlehetőségeket. A hallgatók pedig megosztották tapasztalataikat arról, hogy milyen előnyökkel jár részt venni akár egy rövidebb mobilitási programban is.

A CEEPUS az Erasmushoz hasonló ösztöndíj rendszer, amely kimondottan Közép-kelet Európára vonatkozik – erről Dr. Paksy Tünde, a Bölcsészettudományi Kar egyetemi adjunktusa beszélt. A CEEPUS keretében tizenöt országba lehet utazni, amely programban Ausztria a legnyugatibb, Moldova pedig a legkeletibb szeglet. A hálózaton belül hallgatóknak és oktatóknak is tudnak mobilitásokat ajánlani. A hallgatóknak három-négy hónapos ösztöndíjprogramra, az oktatóknak pedig akár ötnapos külföldi tartózkodásra is van lehetőség.

 

 

Sári Patrik, történelemtanár szakos hallgató nyári egyetemen töltött el két hetet Grazban, és nagyon jó tapasztalatokat szerezett.

„Rengeteg baráttal, ismerőssel találkoztam, akikkel itt az egyetemen is tudjuk ezeket a kapcsolatokat tovább tartani. Mindenféleképpen ajánlom az új hallgatóinknak, hiszen nagyon nagy lehetőség. Főleg első éveseknek, hogy világot lássanak, egy új perspektívát lássanak. Szerintem egy remek lehetőség, és anyagi vonzata sem olyan szintű, hogy ne tudná egy hallgató esetleg finanszírozni magának azt, hogy részt tudjon venni ezen a programon” - emelte ki.

A Magyar-Német Ifjúságért Egyesület irodavezetője, Osztrovszky Edina azt hangsúlyozta, hogy céljuk a párbeszéd kialakítása. A német nyelvű programjaikon keresztül azt szeretnénk elérni, hogy jobban megértsék egymást a német és magyar fiatalok. Az egyesület a kétoldalú kapcsolatok építésére törekszik. Célközönségük között vannak az egyetemista fiatalok is, hiszen elsősorban a 18 és 35 év közöttieknek szólnak a programjaik.

„Egy teljes egyetemi szemesztert Erasmussal Németországban töltöttem másodéves egyetemistaként. Hasonló tárgyakat tanultam, mint amilyeneket itthon. Azt a szakmai tapasztalatot, amire szert tehettem, mindenképpen kamatoztatni tudtam az itthoni tanulmányaim során is. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtam. Az önállósodáson keresztül gyakorlatilag rengeteg hasznos dologgal felruházott az ösztöndíjlehetőség” - mesélt a tapasztalatairól Nagy Illés, a Miskolci Egyetem volt hallgatója.