Földtudományi mesterkurzus országok és földrészek között

2023. január 20.

Fél évet töltenek egy európai egyetemi együttműködés keretében külföldi hallgatók a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) EIT‒RawMaterials programjának támogatásával megvalósuló mesterkurzuson szerzett tapasztalataikról beszéltek a vendéghallgatók.

 

 

Nyersanyagkutatásokkal kapcsolatos mesterképzéseket vezetett be együttműködésben a Miskolci Egyetem, a krakkói AGH Műszaki és Tudományegyetem, a Zágrábi Egyetem és a Wroclawi Műszaki és Tudományegyetem az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által finanszírozott MOBI-US projekt keretében.

A program célja, hogy a nyersanyagszektorhoz kötődő legmagasabb szintű egyetemi képzések között kapcsolatot teremtsen, oktatási-kutatási hálózatot építsen. Az együttműködés természetes velejárója, hogy az egyetemek mobilitási lehetőségeket, többek között féléves képzéseket kínálnak egymás között a hallgatóknak.
Minden mesterképzésnek megvan a maga egyedisége, így a diákok a miskolci, a krakkói, a zágrábi és a wroclawi félévek alatt tovább szélesítik látókörüket, és mélyítik el tudományos tapasztalataikat a partner egyetem szakirányú specializációival.

A kanadai Ben McAleney a lengyelországi Wrocław Műszaki Tudományegyetemről érkezett a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karára 2022 szeptemberében. Főleg környezetvédelmi kurzusokat vett fel az elmúlt félévben. Úgy látja: a programok, amelyekben Miskolcon részt vesz, nagyon egyediek, rengeteg új tapasztalattal gazdagodott.

A kolumbiai Daniel Felipe Moreno Lozada geológus, mesterképzések tanul Európában. Mint mondja: hazájában a geológia leginkább az olaj- és gáziparra, vagy a bányászatra koncentrál, a környezetvédelem viszont kevésbé áll a középpontban. „A kurzusok nagyon jók, a professzorok nagyon tapasztaltak. Jó élményeket is megosztottak velünk. Összességében szerintem a Miskolci Egyetem szuper!” - fogalmazott.

Nem csak a hallgatók, hanem az egyetemek és az ipar is kedvezményezettje a projektnek, ha csak közvetetten is. Az egyetemeken a mobilitási hálózat fejleszti a nyersanyagszektorhoz kapcsolódó hazai mesterszakokat, új specializációk jelennek meg. Az ipari szereplői pedig jól képzett, motivált fiatal mérnököket kaphatnak, akik speciális szakmai kompetenciákkal rendelkeznek.