Shakespeare-től a kanadistákig – nemzetközi anglisztikai konferencia az egyetemen

2023. január 27.

A Miskolci Egyetem első ízben adott otthont a Magyar Anglisztikai Társaság vándorkonferenciájának. A rangos esemény az angol nyelv és az angol nyelvű kultúra gyújtópontja a nemzetközi színtéren.

A Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE, Hungarian Society for the Study of English) kétévente tart vándorkonferenciát. Az idei pedig azért is különleges volt, mert jubileumot ünnepeltek: a társaság harminc évvel ezelőtti, 1993-ban történt megalakítását. 

Prof. Dr. Gasper Ilc, a Ljubljanai Egyetem professzora az Európai Anglisztikai Társaság (ESSA, European Society for the Study of English) egyik vezetőjeként érkezett Miskolcra.

- Az akadémiai világ és mindannyian arra törekszünk, hogy kulturális kérdésekre megoldásokat találjunk - fogalmazott az ESSE vezetője a Miskolci Egyetemen rendezett konferencia kapcsán. Hozzátette: sok érdekes előadás szerepelt a programban, és nagyszerű előrelépés a miskolci universitas egészére nézve, hogy egy ilyen nemzetközi rendezvénynek adott otthont.

- Ezen a találkozón nemcsak a nyelvről van szó, hanem az angol nyelven megjelenő irodalomról és az angol nyelvű emberek kultúrájáról is. Ez egy nagyon széles terület, amelyet érdemes tanulmányozni, mivel a nyelv és az irodalom tükrözik a gondolkodásmódunkat, a kultúránk fejlődését is – vélekedett arról, hogy a világon egyébként is népszerű angol nyelvet miért szükséges tovább népszerűsíteni.

Erre erősített rá prof. Dr. Séllei Nóra, a HUSSE elnöke is, amikor arról beszélt, hogy az anglisztika minden olyan bölcsészettudománynak az összefoglaló neve, amely valamilyen módon kapcsolódik az angol nyelvű és amerikai irodalomhoz, kultúrához, történelemhez, beleértve az angol nyelvészetet és a nyelvtanítás módszertanát is.

- Szakmai szempontból mindenképp, de talán még a kívülállók számára is érdekes ez a konferencia, amelyen szó esett többek között arról is, hogy az Angliában élő, a volt gyarmatokról származó kisebbségeknek az élete miképp tükröződik a kortárs irodalomban. Vagy például az, hogy milyen témák érdeklik azokat, akik az amerikai történelemmel foglalkoznak. De arról is hallhattunk előadást, hogy a kanadisták, azaz a Kanada kultúrájával foglalkozók miképp viszonyulnak az őslakosokhoz, illetve, hogy az a kultúra miképp dolgozza fel az egykori gyarmatosítás okozta traumákat – fogalmazott prof. Dr. Séllei Nóra.  

Dr. Földváry Kinga, a HUSSE alelnöke, a tanácskozás egyik előadója irodalomtudománnyal foglalkozik. Shakespeare-kutató, aki doktori disszertációjának témájául is az angol nyelvű drámaírás és a világirodalom egyik legnagyobb hatású íróját választotta. 

- Az utóbbi időben részben a kortárs irodalom felé kalandoztam el. A tudományokon belül egyre inkább a Shakespeare filmadaptációkkal foglalkozom, de érdekelnek a hagyományos Shakespeare- és reneszánsz kutatások új fejleményei is – hangsúlyozta. Dr. Földváry Kinga kiemelte: a doktoranduszok mindig nagyon izgalmas, új témákat hoznak. Az ifjúságra érdemes odafigyelni, és ez a konferencia kiváló alkalom erre.