Az atomenergiáról, előítéletek nélkül

2023. június 6.

A műszaki és a természettudományos ismeretek fontosságára hívta fel a középiskolások figyelmét országjáró interaktív kiállításával az Országos Atomenergia Hivatal a Miskolci Egyetemen, amelynek energetikai, földtudományi és informatikai képzései számos szakterületen kapcsolódnak az atomenergia békés felhasználáshoz.

Tudásjátékkal, eszközbemutatókkal, sugárzásméréssel, színes előadásokkal kísért interaktív kiállítás nyílt egy napra a Miskolci Egyetem főépületében június 6-án. Az Országos Atomenergia Hivatal tudománynépszerűsítő rendezvényének látogatói megismerkedhettek többek között a Paksi Atomerőmű működésével, a radioaktív hulladékok kezelésével, a fúziós reaktor működésének alapjaival, a Miskolci Egyetem oktatói pedig bemutatóikkal az atomenergetika tudományos hátterét világították meg.

„A félelmek és előítéletek gyakran a tudás hiányából fakadnak. A világ a természettudományos ismeretek birtokában alaposabban megismerhető és megérthető” – hívta fel a figyelmet a rendezvény megnyitóján Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. Ezt a tudást közvetítik a miskolci universitas műszaki, természettudományos és informatikai karai, amelyek oktatói-kutatói munkájában megjelennek az atomenergetikához kapcsolódó ismeretek, illetve a nukleáris anyagok sokoldalú, békés célú felhasználhatósága.

Az atomenergia sokrétű alkalmazásához, illetve az alkalmazás biztonságához kapcsolódó kérdések világszerte jelentős figyelmet kapnak. Az Országos Atomenergia Hivatal éppen ezért fontosnak tartja, hogy mindenki hiteles, nyílt és pontos tájékoztatást kapjon az atomenergiával összefüggő tudásról és a biztonság kérdéseiről – fogalmazta meg az országjáró interaktív kiállítás és a hozzá kapcsolódó, érdekes témákat felvillantó előadások célját Balczó Béla, az Országos Atomenergia Hivatal kabinetfőnöke. A gyógyászattól kezdve, a bányászaton át az izotóptechnológiai megoldásokig napjainkban széles körben használt nukleáris energia felügyelete és működtetése számos, például gépész, vegyész, energetikus, környezetvédelmi, vagy éppen hidrogeológiai területen megszerzett mérnöki tudást kíván. Ennek megszerzéséhez kínál lehetőséget képzéseivel a Miskolci Egyetem is. A nukleáris ipar pedig hosszú távon perspektívát, karrierlehetőséget biztosít az ezen a területen elhelyezkedők számára – tette hozzá.