Támogató együttműködés az általános iskolától az egyetemig

2023. június 7.

Három borsodi kistelepülés, Szendrő, Mezőcsát és Göncruszka református általános iskoláival kötött együttműködési keretmegállapodást a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. Közös cél a társadalmi és szociális szempontból hátrányos helyzetű térségekben a gyermekek továbbtanulási esélyeinek támogatása, összehangolva a régió pedagógus utánpótlásának a megteremtésével.

Szokatlan, hogy egy felsőoktatási intézmény alapfokú általános iskolákkal köt együttműködési megállapodást. A Miskolci Egyetem ezt most azzal a felismeréssel tette meg, hogy alapfeladatain túllépve erőteljesebben támogassa, javítsa azoknak a gyermekeknek a továbbtanulási esélyét, akik a megye társadalmi és szociális szempontból hátrányos vidékein élnek. A térség szellemi központjaként ezzel is szeretné egyértelművé tenni felelősségvállalását azért a régióért, amelynek felemelkedéséért dolgozik - fogalmazott Prof. Dr. Horváth Zita, az egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírását megelőzően. Kijelentette: „Feladatunk a térségi igényekre válaszokat adni tudó képzések és kutatások támogatása.”

A kistelepülések iskoláinak élő kapcsolata a tanárképzéssel esélyt teremt arra, hogy segítse a pedagógusok megőrzését a kistérségekben. Erről már Dr. Illésné dr. Kovács Mária, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja beszélt, hangsúlyozva: a kisiskolák nem csak szakmai gyakorló helyet kínálnak az egyetemi tanárképzésben résztvevő hallgatóknak, hanem lehetőséget adnak módszertani fejlesztésekre, innovatív pedagógiai programok kidolgozására és megvalósítására is.

Az együttműködésben rejlő lehetőségeket értékelve Palescsák Veronika Mónika, a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola intézményvezetője elmondta: a kapcsolat az egyetemmel nem csak azt teszi lehetővé, hogy a gyerekek már kisiskolás korban megismerjék a továbbtanulási lehetőségeket, az életpályákat.

A mezőcsáti Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde vezetője, Horváth László meglátása szerint az egyetem „ablakot nyit” diákjaik számára a felsőoktatásra, a pedagógusoknak pedig a szakmai megújulásra.

A Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda kapcsolata a Miskolci Egyetemmel már tavaly óta él. Akkor robotikai szakköröseik ismerkedtek az egyetemen a programozással, idén tavasszal pedig az egyetem hét kara tartott pályaorientációs napot Szendrőben – elevenítette fel Jósvay István igazgató. „Azt képviseljük, hogy már általános iskolában segítséget, támogatást kell adnunk a gyerekeknek a majdani pályaválasztásukhoz” – mondta.

Az együttműködési keretmegállapodás aláírói: Jósvay István, a Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda igazgatója;  Palescsák Veronika Mónika, a göncruszkai Talentum Református Tehetséggondozó Általános Iskola intézményvezetője; Horváth László, a mezőcsáti Dr. Enyedi Andor Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde vezetője, valamint Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora