Polgáraivá fogadta elsőéveseit a Miskolci Egyetem

2023. szeptember 11.

Tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésen fogadta teljes jogú polgáraival elsőéves hallgatóit a Miskolci Egyetem szeptember 11-én. Az eseményen Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter az állam és a felsőoktatás partnerségéről, az egyetemek tudományos és intézményvezetői szabadságáról, valamint az értelmiség felelősségéről is beszélt.

„A felsőoktatás stratégiai befektetés, a magyar állam pedig stratégiai befektetőként tekint erre a területre. Jelentős fejlesztéseket hajtott végre az egyetemek fenntartói átalakítását követően a versenyképes tudás megszerzése és hasznosítása érdekében” – hangsúlyozta a tanévnyitó szenátusi ülésen mondott ünnepi beszédében Csák János János kultúráért és innovációért felelős miniszter. Emlékeztetett: a modellváltó egyetemek költségvetésének két és félszeresére növelése mellett infrastrukturális beruházások megvalósításához is hozzájárult az állam. Ezek sorába tartozik többek között a Miskolci Egyetemen a könyvtár és adatelemző központ felépítése, a kollégiumok már befejeződött, illetve folyamatban lévő felújítása, valamint a 2024-es nyári Európai Egyetemi Játékokhoz szükséges infrastruktúra megteremtésének finanszírozása.

 

Csák János János kultúráért és innovációért felelős miniszter

 

A beruházások pénzügyi hátterének biztosításán túl az állam úgy változtatott a szabályozáson, hogy a felsőoktatási intézmények vezetésének több jogosítványt adtak a tudományos és intézményvezetői szabadság megvalósítására. Ennek is köszönhető, hogy idén harmadával többen kezdik meg tanulmányaikat a magyar felsőoktatásban, a Miskolci Egyetemre pedig 40 százalékkal többen jelentkeztek az elmúlt évhez képest. „Ez az eredmény jelzi, hogy ennek az egyetemnek híre, vonzereje van” – fogalmazott a miniszter.

A műszaki képzések iránt megnövekedett érdeklődés azért is fontos, emelte ki, mert hozzá kell járulnia a régióba érkező rengeteg új befektető szakemberigényének a kielégítéséhez. Az egyetemi hallgatóknak így olyan tudásra, illetve olyan tanulási képességekre kell szert tenniük, hogy az állandóan változó technológiáknak, az állandóan változó piaci igényeknek meg tudjanak felelni.

Az államnak az egyetemek felé megfogalmazott elvárása, hogy versenyképes tudást adjanak a hallgatóknak, ami a felsőoktatási rangsorokban és az egyetemek vonzerejében is meg fog jelenni. Fontos követelmény emellett az innovációs képességek erősítése, hogy a tudásból egy napon termék, szabadalom, újítás legyen. A felsőoktatás gazdasági, társadalmi és intellektuális hatására ugyancsak épít az állam azzal a céllal, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem legyen ott a világ 100 legjobb egyeteme között.

A leendő diplomás értelmiség feladatáról szólva Csák János kifejtette: a diplomás „elit” építőkő Magyarország jövőjében. Ahogy fogalmazott: csak a gazdaságilag erős és kulturálisan magabiztos családokból álló nemzet lesz cselekvőképes. „Szeretett hazánk előmozdítása részben az önök vállán nyugszik, amihez az állam partnerséget kínál a hallgatóknak az egyetemeken keresztül” – mondta.

Az elsőéveseket köszöntő Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora emlékeztetett arra, hogy 2020 augusztusa mérföldkő volt az egyetem életében: megtörtént a modellváltás, az universitas államilag támogatott magánegyetemmé vált.

„Az oktatási hivatal által működtetett diplomás pályakövetési rendszer visszaigazolja a nálunk folyó magas színvonalú szakmai munkát. Végzett hallgatóink több mint 70 százaléka helyben marad, rövid időn belül el tud helyezkedni, ezzel a Miskolci Egyetem egyértelműen nagy szerepet játszik az értelmiség megtartó erejében” – értékelte a rektor. A Miskolci Egyetemen zajló tudományos munka értékét az is mutatja, hogy két neves nemzetközi rangsorokban is szerepel, de meglátása szerint továbbra is feladat, hogy még erősebb eredményt tudjanak elérni.

 

Tiszteletbeli Doktori Oklevelet vett át Prof. Dr. Gerald Wilhelm a Miskolci Egyetem rektorától, Prof. Dr. Horváth Zitától

 

„Család és hallgatóbarát egyetem vagyunk, igyekszünk mindent megtenni azért, hogy az egyetemi polgárok kiemelkedő tanulási és munkakörülményeket biztosítsunk. Ápoljuk a selmeci hagyományokat, amelyet az UNESCO a világörökség részévé tett. Most önök, az elsőévesek is részeivé válnak ennek a csodálatos közösségformáló hagyománynak, amik erőt adnak számunkra” – mondta Prof. Dr. Horváth Zita. Útravalóként az új hallgatóknak hozzátette: a diplomás lét nemcsak előnyt, hanem kötelezettséggel és felelősséggel is jár, mintát arra, hogy a társadalom jövőjét formálják.

A Miskolci Egyetem hivatalos tanévnyitó eseményen esküt tettek az elsőévesek, akik egyetemi, egyúttal miskolci polgárrá válásuk alkalmából Miskolc alpolgármesterétől, Szopkó Tibortól átvették a város kulcsát is.

A szenátusi ülésen Tiszteletbeli Doktori Oklevelet adományoztak Prof. Dr. Gerald Wilhelmnek. Ph.D oklevelet vett át Ábel József, Gurka Dezsőné Csizmás Edit Margit, Juhász János és Tompa Tamás, majd átadták az Állam- és Jogtudományi Kar PRIMUS ösztöndíjait.

 

Az ünnepi esemény zárásaként a tanévnyitón résztvevők megkóstolhattálk az ideiTanév Íze tortát

 

A 2023/24-es tanévnyitó a Miskolci Egyetem YouTube-csatornáján >>