Szorosabb kapcsolódási pontok a Miskolci Egyetem és a Sapientia között

2023. november 30.

Újabb szakterületekre terjeszti ki együttműködését a Miskolci Egyetemmel és a Soproni Egyetemmel a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE), amely a napokban frissítette a két magyarországi intézménnyel a partnerségét.

 

A Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön önálló karokat működtető magyar magánegyetem közölte: november 27-én a Miskolci Egyetem, míg november 28-án a Soproni Egyetem vezetőivel frissítette az évek óta fennálló együttműködési megállapodást.

A Sapientia EMTE közleményében arra emlékeztet, hogy az elmúlt években megszilárdult a Kárpát-medencei magyar felsőoktatási tér együttműködési rendszere, a magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki, kárpátaljai felsőoktatási intézmények ma már szoros kapcsolatot ápolnak egymással. A sokrétű szakmai együttműködési rendszer erősítése céljából fontos, hogy a felek további közös kapcsolódási pontokat találjanak, ezt szolgálja a két frissített együttműködési megállapodás.

A Miskolci Egyetemet Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes képviselte Kolozsváron, őket Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Balog Adalbert és Farkas Csaba rektorhelyettes, valamint Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Kar dékánja fogadta hétfőn.

Az új megállapodás szerint a két intézmény újabb szakterületekre terjeszti ki az együttműködést, szorosabb partnerséget céloz meg az Erasmus és Makovecz programban, közös pályázati lehetőségekben és képzési programokban gondolkodik. Az új együttműködési szerződés szerint a jövőben a közös tudományos kutatási projektekre, a hallgatói és oktatói csereprogramokra, a szakmai gyakorlatokra fektetnek hangsúlyt, közös rendezvényeket és pályázatokat is terveznek. (via MTI)

 

Tonk Márton, a Sapientia és Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora (Fotó: Facebook/Sapientia EMTE)