Universities Fighting World Hunger (UFWH)

this page in English

ufwh logóUniversities Fighting World Hunger (UFWH)

Egyetemek Harca az Éhezés Ellen

 

Az UFWH alapvető célja, hogy kidolgozzon és életbe léptessen egy olyan – hallgatóknak és oktatóknak szóló – akciótervet, amely az egyetem közösségét arra ösztönzi, hogy erőfeszítéseket tegyen az éhezés megszüntetésére. A Miskolci Egyetem UFWH csoportja a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szervezetével közösen segíti azokat a térségünkben (és nem távoli helyeken!) élő rászorulókat, akik éheznek, és segítségre van szükségük. További információ a szervezetről: Universities Fighting World Hunger

A szervezet 2004-ben kezdte meg a működését az Auburni Egyetemen (Alabama, USA) az ENSZ Világélelmezési programjával együttműködve. Az UFWH munkájába mára már közel 300 egyetemi kampusz kapcsolódott be világszerte, de csak kevesen működik Európában.

A Miskolci Egyetem kampuszán is működik egy hallgatókból és oktatókból álló csoport, amely csatlakozott az  UFWH nemzetközi mozgalomhoz.Az őszi és tavaszi gyűjtési időpontokban önkéntesek tartós élelmiszert gyűjtenek a kampusz főbejáratánál és a galériánál. Nem kell sokat adományozni, mert sok kicsi sokra megy! Az adományként felajánlott tartós élelmiszerek szavatossági ideje legalább 3 hónap legyen! Adományként készpénzt is elfogadunk. A Magyar Vöröskereszt helyi szervezete biztosítja, hogy az adományok eljussanak a segítségre szoruló emberekhez.

Kérjük, csatlakozzon hozzánk, ha Ön is szeretné segíteni!  

További információk: Dennis Engel     engeldennis@hotmail.com


Visszajelzések

Dennis Engel, a BTK Modern Filológiai Intézetének oktatója 2013 óta rendszeresen, minden évben két alkalommal szervezi meg az UFWH (Universities Fighting World Hunger, Egyetemek harca az éhezés ellen) akciót a Miskolci Egyetemen.

Kollégánk lelkes és áldozatkész munkájának, valamint az oktatók és hallgatók pozitív hozzáállásának, aktív részvételének az eredményét tükrözik az alábbi visszajelzések:

“As always, it is so good to hear from you and to know that you and your students are continuing to be engaged members of Universities Fighting World Hunger.  The University of Miskolc and Stenden University in The Netherlands are our most active campuses in Europe.” (UFWH honlap, 2016.)

“Thanks for leading the way in Europe.  I love seeing the posters in both Hungarian and English.  You guys are small but mighty!  Keep up the good work, and please express our greatest appreciation to the students who are part of this effort.” (részlet a Hunger Solutions Institute menedzser igazgatójának leveléből, 2017.)

“Shoutout to the UFWH team at Miskolci Egyetem (University of Miskolc)! They are so dedicated and do amazing work in the fight against hunger!” (shoutout  az UFWH Facebook lapján, 2017.)

“Wow! What an impressive food drive you had this year. I am both amazed and excited to see how far this annual event has come since its launch a few short years ago. We are so proud of your students and so grateful to you [Dennis Engel] for your leadership in support of the UFWH mission.” (részlet a Hunger Solutions Institute menedzser igazgatójának leveléből, 2019.)

World Food Day Miskolc FAO 2018 (1)

2019. Élelmezési Világnap kampány

Összegzés után, megkaptuk a tartós élelmiszergyűjtés végeredményét. Összesen, az egyetemnél és a Tescónál, tudtunk gyűjteni 788 kg tartós élelmiszert és 26,560 Ft-t az Élelmezési Világnap kampányban. Tavaszon pedig 667,5 kg és 39.545 Ft jött össze. Most ez az új csúcs nekünk.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek aki támogatást adta a kampányhoz!

2019 tavasz full
2019. tavaszi kampány 

Összegzés után, megkaptuk a 2019 tavaszi tartós élelmiszergyűjtés végeredményét. Hihetetlen, de 667,5 kg és 39.545 Ft jött össze. Az előző rekordunk mennyiség szempontjából 188 kg és pénzadomány szempontjából 33.765 Ft volt. Azt hiszem a nagy különbség az eredmények között a Tesco gyűjtőpont bekapcsolódása miatt lehetett.

Nagyon szépen köszönöm az adományaitokat azoknak, akik részt vettek a gyűjtésben!


2018. őszi kampány 

A 2018. őszi kampány során 159 kg tartós élelmiszert és 29.375 forintot gyűjtöttünk. Köszönöm szépen mindenkinek!

2018 őszi hunőszi gyűjtés 2018 kép


2018. tavaszi kampány
A Tavasz 20182018 tavaszi kampány eredménye: A kampány során 173.6 kg tartós élelmiszert és 33.765 forintot gyűjtöttünk.
Összehasonlításként: 2017 októberében 164 kg élelmiszert és 14.800 forintot, 2017 tavaszán pedig 148 kg élelmiszert és 5.715 forintot sikerült összegyűjtenünk.
Tehát jó irányba haladunk!

 Élelmezési Világnap: egy olyan nap, amelyet — néhány magyar kezdeményezésének köszönhetően — világszerte ünnepelnek

Néhány magyar embernek köszönhetően október közepe felé minden évben világszerte megünneplik ezt a napot! Lehet, hogy sokan még nem tudják, és nem is hallottak arról, hogy az Élelmezési Világnapot minden évben október 16-án több mint 150 országban megtartják. Az Élelmezési Világnap egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a szegénység és az éhezés problémájára.

És hogyan hozható kapcsolatba Magyarország az Élelmezési Világnappal?

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) 1979-ben  tárgyalt az élelmezési világnapról szóló nyilatkozatról és úgy döntött, hogy október 16. lesz az Élelmezési Világnap. Ez a dátum emlékeztet arra is, hogy 1945-ben ezen a napon alakult meg a FAO.

Az 1979-ben megrendezett FAO konferencián a Dr. Romány Pál (korábbi mezőgazdasági miniszter) által vezetett magyar delegáció javasolta, hogy az egész világon tartsák meg ezt a napot.

Itt van ez a nap! Egy olyan esemény, amelyre — magyar emberek 39 évvel ezelőtti kezdeményezésének köszönhetően — világszerte odafigyelnek. Őrizzük meg ezt a szellemiséget, és a világélelmezési nap alkalmából rendezzünk eredményes gyűjtést a Miskolci Egyetemen!

Engel Dennis


Korábbi kampányok:

Tavaszi gyűjtésSpring collection

AZ ÉHEZÉS NEM ISMERI AZ ÉVSZAKOT néven tavaszi élelmiszergyűjtést rendezünk (a Magyar Vöröskereszt és az Egyetemek Harca az Éhezés Ellen „Universities Fighting World Hunger”, miskolci egyetemi csoportja) április 4-5-én, a Miskolci Egyetem campusán. Ez a jótékonysági kampány emlékeztet minket, hogy a rászorulók nem kizárólag Karácsonykor (amikor sok hasonló akció van) szenvednek hiányt. Kérjük, csatlakozzanak Önök is! Konzervek, egy kiló liszt, cukor, rizs, tészta és egyéb tartós élelmiszer felajánlásával hozzájárulhatnak gyűjtési akciónk sikeréhez. (Fontos megjegyzés: A várt élelmiszerek minimum szavatossági ideje: 2018. július 6.).

Az élelmiszergyűjtés időpontja: 2018. április 4-5. (9-14.00)

Helye: Miskolci Egyetem Főbejárat — Galéria — A rácsos büfé bejárata — A/6 iroda 19 előtt

Segítsen, hogy segíthessünk!

Köszönet mindenkinek, aki a múlt héten megrendezett UFWH kampányban részesült!! A mostani kampány 164 kg tartós élelmiszert és 14.800 forintot gyűjtöttünk—egy jelentős növekedést mutatott az előző évihez képest.

Bizonyára vannak olyanok közöttetek, akik tudni szeretnék, hogyan történik az „Egyetemek Harca A Világ Éhezés Ellen” élelmiszergyűjtő kampány adományainak szétosztása. Az adományok szétosztásáért a helyi Vöröskereszt a felelős. Ez kétféle módon történik.

  1. Családi csomagok készítése. Ezt a Vöröskereszt munkatársai gyűjtik össze, akik például egy csomagba olaját, cukrot, lisztet, konzerveket tesznek. Ha az összegyűjtött élelmiszerek között például sok a liszt, de kevés az olaj, a Vöröskereszt munkatársai a kézpénzadományokból pótolják a szükséges árucikkeket, hogy a csomagok egyforma tartalmúak legyenek. Ily módon mind a készpénz adományokat, mind pedig a tartós élelmiszereket arra használjuk, hogy segítsük a szükséget szenvedő embereket. Ezeket a csomagokat csak olyan emberek kapják, akik dokumentumokkal bizonyítani tudják, hogy valóban rászorulnak a segítségre.
  2. A Vöröskereszt miskolci szervezeténél (Miskolc, Győri Kapu 123), a kerítésen egy elosztó doboz található, amely az utcafront felől nyílik. A dobozt bárki kinyithatja.

A nap folyamán a Vöröskereszt munkatársai néhány darab árucikket helyeznek a dobozba, amelyet bárki – anélkül, hogy éhségét, ínségét bizonyítani kellene – kivehet. Egy adott időpontban azonban csak néhány árucikk található a dobozban, hogy elejét vegyük a visszaélésnek.


2017. autumn collection

2017. őszi gyűjtés

Az Élelmezési Világnap alkalmából a Miskolci Egyetemen működő Egyetemek harca az éhezés ellen (Universities Fighting World Hunger) csoportja és a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete minden évben két alkalommal közösen szervez élelmiszergyűjtést a térségünkben élő rászorulóknak, akik éheznek, és segítségre van szükségük.

A Miskolci Egyetem UFWH csoportját Dennis Engel anyanyelvi lektor kollégánk alapította 2013-ban a Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézetében a Fordító és tolmács MA, valamint a Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgatók és a BTK HÖK segítségével.

Shoutout

1979-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete magyar határozati javaslat alapján nyilvánította október 16-át élelmezési világnappá. A világnap célja, hogy mozgósítsa a kormányokat és a közvéleményt az emberiség nagy részét sújtó élelmezési gondok orvoslására. A Miskolci Egyetem UFWH csoportja Engel Dennis vezetésével minden évben élelmiszergyűjtést szervez ezen a napon.

 


Comments are closed