Archívum Archívum. Régebbi cikkek, írások, lassan elavuló történetek....

1.2000. május 4-én a Népszabadság Fórum rovatában megjelent egy publicisztikai írásom Hit-viták címmel, mellyel a Hit Gyülekezete körül folyó polémiához kívántam hozzászólni. A cikkemmel kapcsolatban még aznap - finoman szólva: határozott hangú - nyilatkozatot adott ki a gyülekezet "Rágalmazásellenes Munkacsoport" nevű szervezete. Négy nappal később terjedelmes levelet írtam a munkacsoportnak, kérve: tegye lehetővé, hogy a sok pontatlanságot és személyeskedést tartalmazó nyilatkozatára adott válaszom megjelenhessen. Akit esetleg érdekel, a válaszomat itt olvashatja. A polémia azután egy internetes vitafórum "topic"-ján folytatódott, bár jómagam egy idő után kiszálltam, amikor a Hit Gyülekezete anonim tagjai a normális vitatkozás helyett a szidalmazásomat választották, és érvek felsorakoztatása helyett a primitív pocskondiázásban lelték örömüket. Ennek céltáblája nem kívántam lenni, ugyanakkor az érdemi vita fonalát bármikor szívesen felveszem. (A cikkemmel kapcsolatban a Hit Gyülekezete tagjai "spontán" olvasói levelekkel árasztották el a Népszabadság szerkesztőségét - ld. itt -, ezekre csak röviden válaszoltam. Utóbbit ld. itt.) Az egyik hites levelezővel, bizonyos Semsei Ferenc Istvánnal később folytatódott a Hit Gyülekezetével kapcsolatos diskurzusom. Terjedelmes levélváltásunk itt olvasható. A Hit Gyülekezetével kapcsolatban 1998-1999-ben született írásaimat, levélváltásaimat szintén ajánlom az érdeklődők figyelmébe: Cikkek, írások a Hit Gyülekezetéről, 1998-1999.
2. A történelem tankönyvek, különösen a 20. századdal foglalkozók mindig nagy vitákat váltottak és váltanak ki. Jómagam két éve veszek részt a celldömölki székhelyű Apáczai Kiadó történelem tankönyveinek lektorálásában. A kiadónak (nem általam lektorált, sőt általam nem is ismert) Bánhegyi Ferenc által készített könyvei, munkafüzetei korábban is szakmai - sőt egy társadalomismeret-könyvének kisebbségeket sértő kitételei miatt: politikai - vitákat váltottak ki. 2000 nyarán felkértek a 8. osztályos tankönyvük szakmai bírálatára is, melyet - különösen a korszak problematikus történeti értékelései miatt - alaposan igyekeztem elvégezni. A kéziratot alaposan átjavítgattam, pontosítottam, terjedelmes pótlásokkal illetve kihúzásokkal illettem, a lektori véleményemben pedig jeleztem: amennyiben mindezt a szerző (ígéretének megfelelően elvégzi), javaslom a megjelentetését. Most jutott el hozzám a tankönyv nyomdából kikerült változata, mely nagy megdöbbenésemre, szinte változatlan formában hozza az általam javított kéziratot, annak minden hibájával, pontatlanságával és kifogásolható szemléletével együtt. A kiadó vezetőjével felvettem a kapcsolatot, aki arra kért, kifogásaimat rendezzem pontos hibajegyzékbe. (Tegyük hozzá: másodszor, hiszen mindezt már lektori véleményemben is elküldtem nekik.) Ha valakinek megvan ez a tankönyv, örömmel venném, ha szövegét összevetné az általam készített hibajegyzékkel. Erről Esztergályos Jenő kiadó-vezetőhöz írott levelemet itt olvashatják.
3. Sokakkal előfordult, hogy ifjú korukban verseléssel próbálkoztak, én is sokat írtam, aztán persze pár évvel később mindet kidobtam. Egyetlen versem maradt meg, köszönhetően régi osztálytársam gondosságának. "Költeményem" publikálásából pedig az is kiderült, hogy még pénzt is hozott fájdalmas énekem... Az orgánum címlapja itt látható, a firkálások nem tőlem származnak.
4. Megjelent az interneten 1997-2003 között született, 19. századi egyháztörténeti tanulmányaim gyűjteményes változata "Tanulmányok és forrásközlések a 19. századi egyháztörténetből" címmel a Magyar Elektronikus Könyvtárban. A 23 tanulmány különböző formátumokban (*.doc, *.htm, *.pdf) letölthetők innen.
5. 2004 októberében meghívást kaptam Kárpáti Béla miskolci irodalomtörténész "Lévay-kultusz és a lokális irodalmi hagyomány" c. előadására, melyhez a szerző téziseit is megküldte számomra. A viteülésen nem kívántam részt venni, a tézisekre azonban hosszabb írás formájában reagáltam: Megjegyzések Kárpáti Béla téziseihez és az október 26-ra tervezett vitaüléshez.
6. A 2004-es év két nagy futballélményt is hozott számunkra Viktor fiammal. (Már a szokásos DVTK-meccsek látogatásán kívül...) Áprilisban Budapesten láthattam a magyar-brazilt (1-4), szeptemberben pedig Rómában a Roma-Lecce (2-2) bajnoki meccsen ülhettünk a Stadio Olimpico lelátóján, más-más okból, de nagy élmény volt mind a kettő.
7. Az Országos Felsoktatási Felvételi Iroda megjelentette az "Egyetemek mérlegen. Hallgatói vélemények" c. kiadványt. Ezzel kapcsolatos gondolataimat összefoglaltam: Versenyben... Egy kiadvány tanulságai a miskolci bölcsészkaron.