Harmóniában a természettel

gtt.gif (2833 bytes)

Borsod-Abaúj-Zemplén megye az ország természeti szépségeiben és értékeiben talán leggazdagabb térsége. Páratlan szépségű hegyei szemet gyönyörködtetőek. Megelevenednek mesebeli erdei, az ormokon magasodó méltóságteljes várak a történelem régmúlt hősi századait idézik. A Rákócziak egykori birtokain, kastélyaikban járva Önt is bizonyára megérintik a történelem fuvallatai. A sárospataki, boldogkőváraljai, füzéri vagy regéci várakban régmúlt korokba repít a képzelet. A Zempléni-hegység érintetlen szépsége mögött jótékony gyógyhatás rejlik - levegője, klímája önmagáért beszél. Hegyalja híres települései, s Tokaj a borok királyával, a királyok borával kínálja Önt - s ha a hegy jóízű leve enyhítette szomját, a szomszédban várja Sárospatak, a "Bodrog parti Athén". Természetes gyógy- és termálvizeink, segítik Önt egészsége megőrzésében. Kellemes környezetben élvezheti a víz nagyszerű erejét Bogácson, Mezőkövesden, Sárospatak-Végardó vagy Miskolc-Tapolca különleges barlang-fürdőjében.

Tündérszép mesevilág tárulhat szeme elé, ha meglátogatja a világhírű Aggteleki cseppkőbarlangot - a Világörökség részét -, melynek levegője szintén gyógyhatású. A kiterjedt barlangrendszer számos felfedeznivalót rejteget a nyitott szemmel járó látogatónak. Mezőkövesd a népi kultúra bölcsője: néprajzi hagyományokkal, a népművészet élő valóságával találkozhat e környéken. A nagy hagyományok vidéke féltőn őrzi és ápolja szellemi örökségét.

A Borsod-Abaúj-Zeplén Megyei Önkormányzat és annak Idegenforgalmi Hivatala, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Természetjáró Szövetség, ez 1000 éves államiságunk évfordulóján, a harmadik évezred küszöbén turisztikai játékra hívja Önt és családját, barátait "Múltunkon át a jövőbe - Túrázz át a harmadik évezredbe" jelmondattal. E nagyszabású túrasorozat résztvevői megismerkedhetnek megyénk gyöngyszemeivel, az itt élő emberek vendégszeretetével. Személyesen is meggyőződhetnek arról, hogy ízelítőül kínált látnivalóink valóban feledhetetlen élményt nyújtanak.

Jöjjön, és fedezze fel a természet és a kultúra csodáit - túrázzon át Borsod-Abaúj-Zemplén megyén!


1. Boldogkőváralja - várrom
2. Boldva - refomátus templom és a bencés monostor romjai
3. Borsodi földvár; Borsodi tájház
4. Jósvafő - Baradla barlang és tájház
5. Miskolc - Diósgyőri vár
6. Miskolc - Avasi református templom
7. Miskolc - Őskohó (Újmassa)
8. Miskolc - Turista pantheon
9. Ónod - vár
10. Sárospatak - vár és múzeum
11. Szendrő alsó- és felsővár
12. Tarcal - Turzul vezér
13. Tornaszentandrás - ikerszentélyes Arpád-kori templom
14. Vizsoly - Biblia és Árpád kori templom
15. Esztergom - királyi vár

gvissza.gif (2018 bytes)