AVK_01
Alapképzés (BSc / BA / BProf)

Vegyészmérnöki

Anyag- és Vegyészmérnöki Kar által meghirdetett alapszak

A képzés megnevezése
Vegyészmérnöki (Chemical Engineering)
Képzési terület
Műszaki
Képzés időtartama
7 félév
A szakképzettség oklevélben történő megjelölése
Vegyészmérnök (Chemical Engineer)
Képzési rend
Nappali

Áttekintés

A képzés célja

A képzés célja vegyészmérnökök képzése, akik alkalmasak vegyipari folyamatok, berendezések üzemeltetésére és fenntartására, vegyipari technológiák bevezetésére, alkalmazására, a munka szervezésére és irányítására, a műszaki fejlesztés, kutatás és tervezés átlagos bonyolultságú feladatainak ellátására a technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működtetésére, az emberi egészségre kifejthető hatásainak felismerésére, a szükséges prevenciós tevékenység eszköztárának alkalmazására. Felkészültek tanulmányaik mesterképzésben való folytatására.

A képzésben elsajátítandó kompetenciák

Tudása
  • Ismeri a vegyipar és a kapcsolódó iparágak területén alkalmazott folyamatok matematikai és természettudományos (kémiai és fizikai) hátterét.
  • Ismeri a vegyiparban leggyakrabban használt anyagokat, előállításuk alapjait és alkalmazásuk feltételeit.
  • Ismeri a kémiai és vegyipari folyamatokra vonatkozó alapvető elveket, tervezési és irányítástechnológiai eljárásokat.
  • Ismeri a vegyiparban és a kémiai technológiákban és a kapcsolódó laboratóriumokban használt berendezések, eszközök működési elveit, szerkezeti egységeiket, tervezésük alapjait.
  • Ismeri a vegyiparban és általában a kémiai folyamatokban használatos mérési és elemzési módszereket, eszközöket és mérőberendezéseiket, és azok alkalmazhatósági körülményeit.
  • Ismeri a szakterületéhez kapcsolódó biztonsági, egészségvédelmi és környezetvédelmi követelményeket.
  • Ismeri a vegyiparhoz, illetve a kémiai technológiákhoz szervesen kapcsolódó gazdasági, menedzsment, környezetvédelmi, minőségbiztosítási (QC/QA), információtechnológiai, szellemi tulajdon védelmi és egyéb jogi szabályok és eljárások alapjait.
  • Ismeri a vegyészmérnöki szakterület ismeretszerzési, adatgyűjtési módszereit, azok etikai korlátait.
Képességei
  • Képes alkalmazni a kémiai folyamatokhoz és kémiai technológiákhoz kapcsolódó elemzés és tervezés számítási, modellezési elveit és módszereit.
  • Képes értelmezni és jellemezni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszerelemek kialakítását és kapcsolatát.
  • Képes alkalmazni a vegyipari és kémiai technológiai rendszerek egészséget nem veszélyeztető üzemeltetéséhez kapcsolódó műszaki és biztonsági előírásokat, a folyamatok és berendezések beállításának, üzemeltetésének elveit és gazdaságossági összefüggéseit.
  • Képes irányítani és ellenőrizni a vegyipari gyártási és egyéb technológiai folyamatokat, a minőségbiztosítás és minőségszabályozás szempontjait figyelembe véve.
  • Képes a meghibásodások, technológiai problémák diagnosztizálására, az elhárítási műveletek kiválasztására.
  • Képes megérteni és használni szakterületének jellemző online és nyomtatott műszaki dokumentációit, szakirodalmát magyar, és legalább egy idegen nyelven.
  • Képes a korábban nem ismert új folyamatok, termékek, rendszerek megismerésére, új módszerek
  • elsajátítására és bevezetésére, az emberi egészséggel kapcsolatos hatásmechanizmusuk felismerésére.
  • Képes laboratóriumi, félüzemi és üzemi szintű mérések elvégzésére, értékelésre és a fejlesztés részfeladatainak elvégzésére.
  • Képes alapszintű vegyészmérnöki vezetői feladatok ellátására.
  • Képes az egészségmegőrzéssel kapcsolatos információk értelmezésére, hasznosítására, a korszerű vezetői ismeretek és készségek alkalmazására az egészséget és hatékonyságot támogató munkahelyi környezet kialakítása érdekében.
Attitűdje
  • Törekszik arra, hogy önképzése a vegyészmérnöki szakterületen folyamatos és szakmai céljaival megegyező legyen.
  • Nyitott és fogékony a környezettudatos technológiákkal, gazdálkodással kapcsolatos új, korszerű és innovatív eljárások, módszerek alkalmazására.
  • Munkájának végzésében, az új technológiai folyamatok, eljárások bevezetésében mindig szem előtt tartja a fenntarthatóság szempontjait.
  • Törekszik a szakterületén alkalmazott legjobb gyakorlatok, újabb szakmai ismeretek, módszerek megismerésére és alkalmazására.
  • Munkája végzésében mindig érvényesíti a minőségi szemléletet és alkalmazza egyúttal a korszerű minőségügyi eljárásokat.
  • Törekszik arra, hogy feladatainak megoldása, vezetési döntései az irányított munkatársak véleményének megismerésével, lehetőleg együttműködésben történjenek meg.
  • A technológiai és laboratóriumi feladatok végzése és megtervezése során érvényesíti a biztonság, az egészség- és környezetvédelem követelményeit és szempontjait.
Autonómiája és felelőssége
  • Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján önállóan, a minőség, a biztonság követelményeit betartva végzi szakmai munkáját.
  • Szükség, lehetőség esetén új szakmai megoldások kidolgozását, bevezetését kezdeményezi.
  • Munkahelyi vezetőjének útmutatása alapján irányítja a rábízott személyi állomány munkavégzését, felügyeli a technológiai berendezések és mérőműszerek üzemeltetését.
  • Rendszeresen értékeli a beosztottak munkavégzésének hatékonyságát, eredményességét és biztonságosságát, az értékelés eredményei alapján adja ki a további feladatokat.
  • Figyelemmel kíséri és értékeli beosztottjai szakmai fejlődését, ösztönzi és segíti ilyen irányú törekvéseiket.
  • Megosztja tapasztalatait munkatársaival, így segítve fejlődésüket.
  • Hatáskörének megfelelően dönt, illetve tesz javaslatot munkatársai minősítésére, elismerésére, illetve előléptetésére

A képzés részletei

Az Oktatási Hivatal nyilvántartásában szereplő adatok
  • képzés megnevezése: vegyészmérnöki alapképzési szak
  • A képzés kódja: BSZKVEM
  • A képzés besorolása: műszaki képzési terület
  • Megszerezhető szakképzettség(ek): vegyészmérnök
  • A képzés nyelve: magyar
  • A képzés munkarendje: nappali /levelező (Kazincbarcikán csak levelező)
  • A képzés helye: Miskolc/Kazincbarcika
  • A képzés során megszerzendő kreditek száma: 210 kredit
  • A meghirdetés kezdetének ideje: 2018/2019. tanév
Dr. Muránszky Gábor
Szakkal kapcsolatos kérdések
A/2
épület, mfsz., A-4.
Prof. Dr. Viskolcz Béla
Szakkal kapcsolatos kérdések
A/2
épület, mfsz.

Törzsanyag

A törzsanyag részletei

A szak orientációja:
kiegyensúlyozott (40-60 százalék)

A szakképzettséghez vezető tudományágak, szakterületek, amelyekből a szak felépül

Természettudományi ismeretek:

  • matematika (legalább 12 kredit)
  • kémia (legalább 15 kredit)
  • fizika, biokémia (40-50 kredit)

Gazdasági és humán ismeretek (14-30 kredit):

  • közgazdaságtan
  • vállalkozási és menedzsment ismeretek
  • minőségbiztosítás
  • államigazgatási-szakmagyakorlói jogi ismeretek
  • humán ismeretek

Vegyészmérnöki szakmai ismeretek (70-105 kredit):

  • általános műszaki és információtechnológiai ismeretek
  • fizikai kémia
  • analitikai kémia
  • anyagtudomány
  • kémiai és vegyipari méréstechnika
  • vegyipari géptan és művelettan
  • technológia
  • folyamatirányítási és szabályozástechnikai ismeretek
  • kémiai technológiai műveletek és folyamatok tervezése
Szakképzési modul

Szakmai gyakorlat

Az intézményen kívül teljesítendő szakmai gyakorlat kritériumfeltétel. A szakmai gyakorlat külső szakmai gyakorló helyen, intézményben, erre alkalmas szervezetnél, vagy felsőoktatási intézményi gyakorlóhelyen teljesítendő.

A hallgatók a képzés során kétszer 4-4 hetes nyári szakmai gyakorlaton vesznek részt, először a 4., majd a 6. félév végén.

Idegennyelvi követelmények

A középfokú nyelvvizsgával nem rendelkezők számára az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar 4 féléven keresztül kötelezően választandó idegennyelv oktatást biztosít. Ezalól az kaphat felmentést, aki legalább középfokú C típusú állami nyelvvizsgával rendelkezik.

A szakképzettség megszerzéséhez szükséges:

210 kredit

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence

Dékán, Anyag- és Vegyészmérnöki Kar

dekan_avk

Meggyőződésem, hogy a több évszázados történelmi hagyományokkal rendelkező karunkon a XXI. században elvárható minőségű tudást kínálunk, igy hallgatóink nagyszerű szakemberekké válhatnak. Ha ez a lehetőség vonzó, és érdekel az anyagtudomány vagy a vegyészet, jelentkezz az Anyag- és Vegyészmérnöki Karra, szeretettel várunk!

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence

avk_01
avk_02
avk_03
avk_04
avk_05
avk_06
avk_07
avk_08
avk_09

Jövőkép

A vegyészmérnökök létfontosságú szerepet játszanak minden iparágban, a mai világban semmi sem lehetséges vegyi anyagok nélkül: például az autóiparban a színezés, a rozsdásodás elleni védelem; a szintetikus élelmiszerek gyártása; a kőolajszármazékok további vegyipari feldolgozása; az üvegházhatás elleni küzdelem mind-mind tevékenységi körükhöz tartozik. A vegyészmérnök képzést duális és hagyományos formában is indítjuk.

A vegyészmérnök vegyipari és más kémiai eljárásokat is használó ipari technológiák üzemeltetésével, fejlesztésével, alkalmazásával, új vegyületek laboratóriumi és ipari előállításával, analitikájával, tulajdonságainak felderítésével, mérnöki-anyagtudományi problémák feltárásával és megoldásával foglalkozó szakember. Globális és helyi, iparágakon is átívelő környezetvédelmi problémák megoldása is a mindennapi feladatai közé tartozik.

Ahol a vegyészmérnök elhelyezkedhet
  • vegyipari termék gyártás
  • gyógyszergyártás
  • járműipar
  • műanyaggyártás
  • tisztítószergyártás
  • környezetvédelmi vállalatok
  • kutatás-fejlesztési iparág

A szakot meghirdető kar

Anyag- és Vegyészmérnöki Kar

Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar története az egyetem ősének, a selmecbányai bányászati-kohászati iskolának megalapításáig, 1735-ig nyúlik vissza. Az egyetem átalakítása és az új társadalmi és szakmai kihívások miatt az oktatási struktúrát átalakították és újabb szakok, szakirányok indítása valósult meg. A célok megvalósítása érdekében a kar első lépésként megváltoztatta nevét: a Kohómérnöki Karból előbb Anyag- és Kohómérnöki Kar, majd Műszaki Anyagtudományi Kar lett, végül 2022-ben a kar elnevezése Anyag- és Vegyészmérnöki Karrá változott.

Karunkon jelenleg négy Intézetben, a Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézetben, a Kémiai Intézetben, Fémelőállítási és Öntészeti Intézetben, valamint az Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézetben folyik az oktatás és a kutatás.

A képzés csúcsaként a PhD-képzést a Kerpely Antal Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola látja el karunkon. Emellett karunkon működik és végez jelentős kutatómunkát az ELKH-ME Anyagtudományi Kutatócsoport.

Az oktatás színvonala szempontjából kiemelkedő lehetőségekkel bír az Anyag- és Vegyészmérnöki kar. Sok, nemzetközileg is elismert, minősített, oktatónk mellett két akadémikus is aktívan részt vesz karunk életében, kutatásaiban és oktatásában.

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence
egyetemi tanár

Szakfelelős