intelligens_szenzorhalozatok
Fókuszterületek

Logisztika 4.0 és digitális technológiák

Az ipar 4.0 megjelenésével a fókuszterület foglalkozik a termelésnél meglévő logisztikai folyamatok automatizálásával, azok optimalizálásával – digitális twin rendszerek kialakításával.

Kapcsolódó Kiválósági Központok

Logisztika 4.0 és digitális technológiák Kiválósági Központ

A Logisztikai, Informatikai, Mechatronikai Kiválósági Központ olyan tudományterületeket művelő Tudományos Műhelyek összefogására, együtt elérendő integrált célrendszer megvalósítására vállalkozott, amelyek a műszaki fejlődés legintenzívebben fejlődő területeihez kapcsolódnak és amelyek az ipar húzóágazataiban látványos gyorsasággal fejlődnek (elektronika, automatizálás, távközlés és adatfeldolgozás, logisztika, stb.) és amelyek a magyar GDP termelés 12-21%-át állítják elő.

Az intelligens berendezések alkalmazása a gazdaságban a versenyképesség meghatározó eleme. A logisztika, a mechatronika, az automatizálás szakterületén a berendezések hatékony irányítása, vezérlése és ellenőrzése megköveteli az intelligens rendszerek alkalmazását. A komplex anyagáramlási-, valamint szerelési folyamatok optimális újraszervezésével, tervezésével, magas fokú automatizálásával, valamint az egyes folyamatok rendszerelemeinek intelligens kommunikációjával nagymértékben javítható a rendszerek teljesítőképessége. A fenti eszközök, valamint az újszerű technológiák kifejlesztése lehetővé teszi a folyamatosan változó termelési és szolgáltatási igényekhez való magasabb fokú alkalmazkodás- illetve rugalmasság képességének fokozását, a megbízhatóbb működés elérését. Az intelligens rendszerek csak megfelelő gazdaságosság, kommunikáció, illetve jogi szabályozás esetén piacképesek, ami indokolja a mechatronikai és logisztikai rendszerek hatékonysági és gazdasági vizsgálatát és alkalmazását.

A Központ keretében működő Tudományos Műhelyek:

  • Mechatronikai rendszerek és elemeinek kutatása és fejlesztése Tudományos Műhely,
  • Logisztikai rendszerek hatékonyságnövelési eljárásainak, módszereinek kutatása Tudományos Műhely,
  • Ipari automatizálás és kommunikáció Tudományos Műhely,
  • Informatikai Tudományok, Tudományos Műhely
István Zsolt
osztályvezető

K+F+I menedzsment Osztály

További fókuszterületek

Tudományos hírek

Összes hír
Összes hír