Miskolc: a régió szellemi és gazdasági központja

A Miskolci Egyetemnek otthont adó Miskolc Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye székhelye, Magyarország negyedik legnépesebb városa. A nyugat-keleti irányban 27,5 kilométer hosszan elnyúló település a Szinva-patak medencévé táguló völgyében, valamint ennek mellékvölgyeiben és a pataknak a Sajó folyó felé nyúló lejtőjén fekszik.

A város történelme az államalapítás idejére nyúlik vissza. A honfoglalás után Bors vezér alakította ki Borsod és Diósgyőr várával Borsod vármegyét, az utódainak tudott Miskóc nemzetség birtokolták a későbbi Miskolc környéket 1312-ig. A települést 1364-ben I. (Nagy) Lajos király a diósgyőri királyi váruradalomhoz csatolta, ettől kezdve a 1848-ig királyi, illetve királynéi várbirtok volt.

A város a 15. századtól regionális vezető szerepet játszik Észak-Magyarország életében: 1720-tól kezdve a vármegye székhelye, gazdasági, kereskedelmi és kulturális központja, itt épült fel 1823-ban a mai Magyarország első magyar nyelven játszó kőszínháza.

A Miskolctól nem messze fekvő Ómassán 1770-ben építtette fel vasolvasztóját Fazola Henrik. Ma is látható őskohója és vasverő hámora a későbbi diósgyőri kohászati művek őse, ami a szénbányászattal, üveg- és papírgyártással kiegészülve megalapozta a város nagyipari jellegét. Bár a nehézipar jelentősége 1990 után jelentősen csökkent, Miskolc ipari központ szerepe megmaradt. Az egykor meghatározó vasgyártást felváltották a legmodernebb technológiát meghonosító multinacionális cégek, amelyek kutatásaikat a Miskolci Egyetem tudásbázisára is alapozzák.

Miskolcot természeti környezetének szépsége, a település kulturális intézményei, épített örökségei elsőrangú idegenforgalmi központtá avatják. A diósgyőri vár és a belváros történelmi hangulata, a miskolctapolcai Barlang- és élményfürdő, a Bükk hegység üdülőhelyei, köztük Lillafüred számos felfedezésre érdemes látnivalót kínál.

Miskolc mozaik

A város elhelyezkedése

Régió

Észak-Magyarország

Vármegye

Borsod-Abaúj-Zemplén

Járás

Miskolci

Jogállás

megyeszékhely, megyei jogú város

Irányítószám

3500–3549

Körzethívószám

46

Népesség

Teljes népesség

145 248 fő (2023. jan. 1.)

Népsűrűség

623 fő/négyzetkilométer 

Földrajzi adatok

Tengerszint feletti magasság

131 méter

Terület

236,66 négyzetkilométer

Időzóna

CET, UTC+1

Elhelyezkedése

északi szélesség 48° 06′ 15″, keleti hosszúság 20° 47′ 29″ 

Panoráma az Avasi-kilátóból
campus+_01
Belvárosi életkép
campus+_02
Diósgyőri vár
campus+_03
Őskohó
campus+_04.2
Őskohó
campus+_04
Lillafüredi függőkert
campus+_05
Lillafüredi függőkert
campus+_05.2
Barlangfürdő
campus+_06
Barlangfürdő
campus+_07
Barlangfürdő
campus+_08

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Borsod-Abaúj-Zemplén Magyarország legészakibb fekvésű vármegyéje, északon Szlovákiával határos. Településeinek száma 358, egyetlen megyei jogú városa Miskolc.

Magyarország világörökségi helyszínei közül kettő a vármegye területén található: a kulturális és kultúrtáj Tokaji Történelmi Borvidék, valamint természeti környezetként az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai.

A térség kulturális adottságai országos viszonylatban is kiemelkedőek: mintegy 703 országos védelem alatt álló műemléket tartanak itt nyilván. Döntő részük a vármegyeszékhelyen, Miskolcon található, de számos értékes épített örökség, történelmi emlék és nemzeti emlékhely található Sárospatakon, Sátoraljaújhelyen, Tokajban, Boldogkőváralján, Füzérben, Szerencsen, Göncön, Vizsolyban és Mezőkövesden.

Borsod-Abaúj-Zemplén mozaik

Területe

7247,17 négyzetkilométer

Lakónépessége

623 024 fő (2022. okt. 1.)

Vármegyeszékhely

Miskolc (145 248 fő, 2023. jan. 1.)

Járások

Cigándi

Edelényi

Encsi

Kazincbarcikai

Mezőcsáti

Mezőkövesdi

Miskolci

Ózdi

Putnoki

Sárospataki

Sátoraljaújhelyi

Szerencsi

Szikszói

Tiszaújvárosi

Tokaji

Települések száma

358

Tokaj-Hegyalja panoráma
campus+_10
Aggteleki cseppkőbarlang
campus+_11
Sárospatak, Rákóczi-vár
campus+_12
Sátoraljaújhely-Széphalom, Kazinczy emlékek
campus+_13
Füzéri vár
campus+_15
Füzérradványi kastély
campus+_16
Edelényi L’Hullier-Coburg-kastély
campus+_17

Campus hírek

Összes hír
Összes hír