wifi_02
Élet a Campuson

Digitális szolgáltatások

A Miskolci Egyetem digitális szolgáltatásai

M365-fiók

A Microsoft 365 egy felhő alapú szolgáltatás, amely magában foglalja az M365-alkalmazásokat és irodai programcsomagot (például: Word, Excel, Teams, SharePoint…). A legtöbb alkalmazás többféle eszközön is elérhető, ezzel biztosítva a hatékonyabb munkavégzést. 

A Miskolci Egyetem minden aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatójának (a Neptun-adatok alapján) a beiratkozása után automatikusan elkészítjük az M365-fiókját, hallgatói e-mail-címét, amelyről a Neptunban megadott, nem egyetemi e-mail-címre küldünk tájékoztatót. A hallgatói e-mail-cím formátuma: keresztnev.vezeteknev@student.uni-miskolc.hu. Ezzel az e-mail-címmel és a hozzá tartozó jelszóval érhetőek el az M365 szolgáltatásai, a hallgatói Wi-Fi-hálózat (ME-Student), az egyetemi e-learning. Fontos, hogy a Neptunban minden hallgatónak legyen megadva nem egyetemi e-mail-címe. Az M365-szolgáltatásokat (Word, Excel, Teams, OneDrive, levelezés…) minden hallgató a saját M365-fiókjával használhatja belépés után, melyek a https://www.office.com oldalról érhetőek el. A központi számítógépes oktatótermek használatához is szükséges az M365-fiók.

Az első bejelentkezés után kötelező a kezdeti jelszót cserélni.

M365 Office

A Tisztaszoftver program keretein belül a Miskolci Egyetem aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatói jogosultak a Microsoft Office asztali verziójának használatára (Word, Excel, PowerPoint), amelyet a https://www.office.com oldalról lehet letölteni, és telepítés után az egyetemi e-mail-címmel lehet aktiválni. Az online használható és a telepített alkalmazások között lehetnek funkcióbeli különbségek.

OneDrive

Minden hallgató M365-fiókjához tartozik egy 1 TB-os felhőtárhely is. Itt tárolhatják a fájlokat, létrehozhatnak mappákat, amelyekben rendszerezhetik a dokumentumaikat. Ezeket bárhonnan, bármilyen eszközről elérhetik vagy megoszthatják egymással.

Teams

A Microsoft Teams a Microsoft videókonferencia szoftvere, amely a hallgatók számára is elérhető a https://www.office.com oldalon bejelentkezés után. Távoktatás során az előadásokat, konzultációkat a Microsoft Teams használatával ki lehet váltani.  A Teamsnek létezik telepíthető alkalmazása és létezik böngészőben futó verziója is. A telepíthető alkalmazás használatát javasoljuk.

EduID

Az eduID a KIFÜ azonosító szolgáltatása. Használatával a Miskolci Egyetem felhasználója a Miskolci Egyetem azonosító (LDAP) szerverén keresztül jelentkezhet be más intézmény által nyújtott szolgáltatásba. Az eduID segítségével csoportmunka biztosítható akár külföldi partnerekkel is. Minden hallgatónknak az M365-fiók elkészítésével párhuzamosan elkészítjük az eduID-fiókját is, amelyről a Neptunban megadott, nem egyetemi e-mail-címre küldünk tájékoztatót. Jelenleg még külön van eduID-azonosító és M365-azonosító.

EduRoam

Az eduRoam (education roaming) a nemzetközi kutatási és oktatási közösség számára kialakított biztonságos, világszerte elérhető barangolási hozzáférési szolgáltatás. Ez lehetővé teszi a résztvevő intézmények hallgatóinak, oktatóinak és munkatársainak, hogy bármely csatlakozott intézményben (pl. a Miskolci Egyetemen) kapott regisztrációs adataival (felhasználó név, jelszó) csatlakozhasson bármely más eduRoam-szövetségbe tartozó hazai vagy külföldi intézmény vezeték nélküli hálózatához. Ugyanazok a bejelentkezési adatok használandóak, mint az eduID esetében.

VPN

A VPN, azaz Virtuális magánhálózat egy titkosított, biztonságos csatorna, amely segítségével bárhonnan tudunk csatlakozni az Egyetem hálózatához úgy, mintha az Egyetem területén lennénk. A Miskolci Egyetem aktív jogviszonnyal rendelkező hallgatói oktató által HelpDesken keresztül igényelve kaphatnak VPN-hozzáférést.  A VPN-kliens telepítése és beállítása után tudnak csatlakozni az egyetemi hálózathoz.

Campus hírek

Összes hír
Összes hír