dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00138

Villamosenergia-felhasználást optimalizáló innovatív rendszer fejlesztése ipari-, lakossági fogyasztók és elektromos járművek számára

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00138 – Villamosenergia-felhasználást optimalizáló innovatív rendszer fejlesztése ipari-, lakossági fogyasztók és elektromos járművek számára

Általános adatok

Projekt címe

Villamosenergia-felhasználást optimalizáló innovatív rendszer fejlesztése ipari-, lakossági fogyasztók és elektromos járművek számára

Támogató program

NKFI Alap

Felhívás kódja

2020-1.1.-PIACI-KFI

Támogatási szerződés száma

2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00138

A projekt kezdő dátuma

2021.03.29.

Időtartam

36 hónap

Fenntartási időszak vége

2026.12.31.

A projekthez megítélt támogatási összeg

794.547.020 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

124.609.050 Ft

Konzorciumvezető

PowerQuattro Egyesület Teljesítményelektronikai Zrt.

További konzorciumi partnerek

“FERR-VÁZ” Ipari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., Miskolci Egyetem 

Rövid projekt összefoglaló

Az NKFI Alapból finanszírozott, PowerQuattro Egyesült Teljesítményelektronikai Zrt. „FERR-VÁZ” Ipari Termelő Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a Miskolci Egyetem közreműködésével induló kutatás-fejlesztési projekt. A projekt legfőbb célja olyan intelligens akkumulátoros energiatároló rendszerek fejlesztése, amelyek nem csak az ipari és a lakossági fogyasztókhoz, azok hálózataihoz illeszthetők, hanem alkalmasak elektromos járművekben történő alkalmazásra is. A projekt két fő irányvonalat definiált. Az egyik projektrészben az ipari és lakossági felhasználásra szánt rendszerek kutatása, fejlesztése és innovációja zajlik. A másik projektrész kifejezetten az elektromos járművekre, kiemelten a városi közlekedésre alkalmas buszokra koncentrál. 

A projekt során célul tűztük ki, hogy kidolgozunk egy olyan koncepciót, amely a belső égésűmotorral szerelt autóbuszok elektromos meghajtásúvá történő átalakításának tervét tartalmazza a műszaki és gazdasági optimum figyelembevételével. A kutatómunkánk során tanulmányozzuk a rendelkezésre álló szakirodalmakat, továbbá különböző műszaki és gazdasági számításokat, valamint környezeti hatásvizsgálatokat végezünk, amelyek eredményeként kijelölésre kerülnek a lehetséges autóbuszok köre, amelyek átalakítása megtérülő befektetés. Jelen ismeretek alapján a CNG üzemű szóló buszok elektromos meghajtásúvá történő átalakítása a legcélszerűbb a belsőégésű motorral szerelt buszok közül. 

A projekt keretében, egyedülálló módon, egy teljes ipari, illetve lakossági célra alkalmas intelligens energiatárolók kerülnek kifejlesztésre. 

A projekt kulcseleme a villamosenergetikai hatékonyság és az energiaellátás biztonságának növelése. A túltermelési időszakokban a villamosenergia tárolása, energiaszegény időszakokban pedig az eltárolt energia rendelkezésre bocsátása. 

A pályázati támogatás lehetőséget nyújt a szükséges kutatás-fejlesztés-innovációs feladatok magas minőségben történő ellátására, mérőrendszerek kialakítására, ahol a tervezett kísérletek elvégezhetők és az így szerzett tapasztalatok alapján megvalósíthatjuk a kitűzött célokat. 

NKFIA_logo_500_new