dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

GINOP 2.2.1-15-2017-00093

Szerszámgép-, célgép- és gyártóeszköz-fejlesztés, valamint kapcsolódó gyártási technológia kutatása a C3D Kft.-nél

GINOP 2.2.1-15-2017-00093 – Szerszámgép-, célgép- és gyártóeszköz-fejlesztés, valamint kapcsolódó gyártási technológia kutatása a C3D Kft.-nél

Általános adatok

Projekt címe

Szerszámgép-, célgép- és gyártóeszköz-fejlesztés, valamint kapcsolódó gyártási technológia kutatása a C3D Kft.-nél

Támogató program

Széchenyi 2020 (2014-2020)

Felhívás kódja

GINOP-2.2.1-15-2017-00093

A projekt kezdő dátuma

2017.09.01.

Időtartam

2017.09.01.2022.12.29.

A projekthez megítélt támogatási összeg

1.140.304.847 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

264.297.126 Ft

Konzorciumvezető

C3D Műszaki Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság

További konzorciumi partnerek

GYEGÉP Kft., Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem 

 

Rövid projekt összefoglaló

A 21. század egyik legnagyobb kihívást jelentő trendje a digitalizáció. Ezen folyamat keretében a digitális számítógépek térnyerése egyre jelentősebb és egyre több tevékenység kapcsolódik a számítógépekhez. A számítógépekkel végzett, hosszú távú ülő munkavégzés kifejezetten ártalmas a felhasználókra, így az egészségkárosító hatások mérséklése nemcsak egyéni, hanem társadalmi szinten is fontos feladat. A magyar szabadalomként bejegyzett aktív irodaszék, számítógéppel kontrollált módon mozgatja meg a felhasználó gerincoszlopát és a kapcsolódó izomzatot, ezzel jelentősen mérsékelve a későbbi gerincbántalmak kockázatát. Mivel ez a mozgatás nem zavarja az ülő pozícióban folytatott munkavégzést, így nincs jelentős munkaidő kiesés, ezért a magas gyártási és beszerzési költségek ellenére a szék megtérülése nem jelent problémát az alkalmazóknak. Ennek a terméknek sem hazánkban sem nemzetközi szinten nincs közvetlen konkurenciája. Az aktív szék piaci sikerének az egyik legjelentősebb kulcstényezője a szék gazdaságos előállítása. Ez a szék esetén igen komoly kihívásokat jelent, mert a komplikált mechanikai szerkezetbe komoly mennyiségű elektronikus komponenst kell integrálni és ezen felül magas szintű ergonómia elvárásoknak is meg kell felelni. A szék jogait birtokló C3D Műszaki Tanácsadó Kft. az előzőekben ismertetett körülmények miatt fordult a kecskeméti Neumann János Egyetem, illetve a Miskolci Egyetem munkatársaihoz, hogy azok magas szintű kutatási-, tervezési és gyártástechnológiai tapasztalatainak a felhasználásával a komplikált termék, magas minőségű, de egyben gazdaságos gyártását segítsék. Mindezek mellett a GYEGÉP Kft. komoly segítséget tud nyújtani a kifejlesztett gyártórendszer megvalósításában. 

A megvalósításra kerülő gyártórendszer keretében számos olyan gyártóeszköz, cél- és szerszámgép fog elkészülni, melyek kutatásokkal is alátámasztott módon képesek megvalósítani a rendkívül összetett felépítéssel rendelkező és nagymértékű mechatronikai integrációjú végterméket. Maga a végtermék, az aktív irodaszék, is komoly társadalmi jelentőséggel bír a digitalizált munkavégzés közben fellépő egészségügyi ártalmak megelőzésével és kiküszöbölésével. A gyártórendszer összességében példát mutathat a kiterjedt automatizáció magas gyártási minőséget garantáló alkalmazásával. A gyártórendszer egyes elemei az előzetes kutatások eredményeire alapozva újszerű megoldások alkalmazásával érhetik el a kitűzött célokat. Mivel a pályázó konzorcium nemcsak a végtermék konkrét gyártását készítik elő a pályázat keretében, hanem a munka folyamán felhalmozódó tapasztalatok ismertetésére és megosztására is felkészült. Különösen jó lehetőséget jelent hazánk két kiemelkedő felsőoktatási intézményének részvétele a konzorciumban, mert így a felhalmozódó tapasztalatok és a leszármaztatott, újdonság értékű megoldások a lehető legrövidebb úton juthatnak el a felnövekvő műszaki utánpótláshoz. 

infoblokk_ESZA