dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

OTKA – K129257

Új eredmények vékony filmek növekedési mechanizmusára és néhány tribológiai jellemzőre

OTKA – K129257 – Új eredmények vékony filmek növekedési mechanizmusára és néhány tribológiai jellemzőre

Általános adatok

Projekt címe

Új eredmények vékony filmek növekedési mechanizmusára és néhány tribológiai jellemzőre 

Támogató program

„OTKA” Kutatási témapályázat

Felhívás kódja

K_18

Támogatási szerződés száma

K129257

A projekt kezdő dátuma

2018.10.01. 

Időtartam

2018.10.012024.03.31. 

A projekthez megítélt támogatási összeg

41.449.000 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

41.449.000 Ft 

Rövid projekt összefoglaló

Hatékonyabb gépek tervezéséhez és a szerkezetek élettartamának meghosszabbításához folyékony vagy szilárd kenőanyagok alkalmazása nélkülözhetetlen. 

Szilárd kenőanyagokat használnak ott, ahol a hagyományos kenőanyagok nem tudják biztosítani a követelményeket. A felületi bevonatok megtervezése funkcionális felületek fizikai és kémiai tulajdonságainak kutatásához, ezek ellenőrzéséhez és szabályozásához vezetnek. A funkcionálisan strukturált felületek olyan felületi modellek tanulmányozását teszik lehetővé, amelyekkel megérthetők a határfelületi jelenségek, leírhatók a homogenitások és a súrlódás. Azonban az önszerveződő felületek szerveződése időben és térben, valamint azok a tényezők, amelyek ezen felületek stabilitását meghatározzák még mindig a legfontosabb kérdések közé tartoznak. 

A kutatás egyik legfontosabb kérdése előre jelezni, milyen hatást gyakorolnak a felületi morfológiák növekedésének modelljében levő összetevők a kialakuló mintákra és redőkre. Elméleti és kísérleti úton vizsgáljuk a film-hordozó felület mechanikai és tribológiai tulajdonságait és a vékony film szerkezetét. 

Új típusú folyékony kenőanyag fejlesztésre nagy igény van. A mágneses nanofolyadékok (ferrofluidok) fontos funkcionális folyadékok. Egyik legismertebb jellemzőjük, hogy mágneses térben képesek megváltoztatni fizikai paramétereiket. Megőrzik a nanorécsecskék előnyös tulajdonságait, javítva a szállítási jellemzőket (hőátadás, hővezetés, stb). A sebesség és hőmérséklet eloszlást a belső mágneses térrel lehet változtatni. Ez a termo-mágneses kapcsolat teszi fontossá a ferrofluidokat. Célunk a magnetohidrodinamikus (MHD) és ferrofluidok áramlásának részletes elemzése. 

horiz_proj_alap_HU