dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

OTKA – K143598

Köztérkutatás nem organikus városokban

OTKA – K143598 – Köztérkutatás nem organikus városokban

Általános adatok

Projekt címe

Köztérkutatás nem organikus városokban

Támogató program

„OTKA” Kutatási témapályázat

Felhívás kódja

K_22

Támogatási szerződés száma

K143598

A projekt kezdő dátuma

2022.09.01.

Időtartam

2022.09.01-2025.12.31.

A projekthez megítélt támogatási összeg

38.354.000 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

38.354.000 Ft

Rövid projekt összefoglaló

A jó tér táptalajt biztosít az emberi kommunikációnak, segíti a kapcsolatok létrejöttét, katalizálja új közösségek kialakulását, a meglévőket erősíti, fenntartja. Hétköznapi nyelven: az ember jól érzi magát benne, a térrel szemben támasztott közösségi igényei kielégülnek. Az általunk újvárosnak nevezett, de csinált városként is ismert városok, (például Kazincbarcika, Tiszaújváros) köztereit vizsgáljuk kutatásunkban. 

Kutatásunk eredményei a városi terek tervezésekor, átalakításkor, fejlesztéspolitikai tervek kidolgozásánál segítséget adhat a helyi aktoroknak, hogy a térrendezések, építkezések, vagy térátalakításoknak olyan megvalósulását tudják megteremteni, amelyet célul tűztek ki, ezáltal a város élhetőbb, fenntarthatóbb és hatékonyabb legyen. 

Reményeink szerint a kutatásunkkal rá tudunk mutatni a térhasználat és a városban élő csoportok, rétegek összefüggéseire. A kutatási tervet alkalmasnak tartjuk arra, hogy eredményeinket figyelembe véve a városok vezetése hatékonyabban tudja megcélozni, hogy adott területre, térre, épület közelébe kiket szeretne bevonzani, esetlegesen távol tartani. 

horiz_proj_alap_HU