dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017)

Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével

LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) – Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével

Általános adatok

Projekt címe

LIFE IP HUNGAIRY – Levegőminőség javítása 8 régióban a levegőminőségi tervek végrehajtásának elősegítésével 

Támogató program

LIFE

Felhívás kódja

LIFE17 IPE/HU/000017

A projekt kezdő dátuma

2019.01.01.

Időtartam

2019.01.01. – 2026.12.31.

A projekthez megítélt támogatási összeg

15.967.741 €

Konzorciumvezető

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

További konzorciumi partnerek

Országos Meteorológiai Szolgálat, Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), A Mindennapi Kultúráért Egyesület, Miskolci Egyetem, 10 önkormányzat és szolgáltató vállalataik: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya 

Projekt honlap

A 8 évig futó projekt az egyik legjelentősebb környezetvédelmi probléma megoldását, a levegőminőség javítását célozza 8 régiót lefedve 10 magyar településen. Ezt többek között emissziós adatbázisok fejlesztésével, átfogó szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel és egy országos szakértői, tanácsadói hálózat felállításával valósítja meg. 

  • Új légszennyezettségi mérőállomások telepítése 

A magyarországi levegőminőség mérését és kiértékelését az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat végzi. A projekt részeként két partner településen – Békéscsabán és Kaposváron – , ahol eddig nem volt a hálózathoz tartozó mérőállomás, 1-1 új automata mérőállomást telepítenek. 

  • Ökomenedzser hálózat felállítása 

A projekt célja egy levegőtisztaság-védelmi tanácsadó ökomenedzser hálózat létrehozása. A hálózat szakértői az adott településen segítik a helyi projektek koordinálását, részt vesznek a szemléletformáló akciókban, aktívan közreműködnek a települési mobilitási tervek és munkahelyi közlekedési tervek kidolgozásában, valamint elősegítik a települések és a lakosság sikeres pályázatainak benyújtását a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós forrásokra. 

  • Környezetbarát közlekedési módok népszerűsítése 

A közlekedés által okozott légszennyezés csökkentése érdekében a projekt részeként különböző szemléletformáló akciók és helyi pilot akciók indulnak többek között közösségi kerékpár-rendszer kiépítésére, valamint intelligens városi közlekedési rendszerek fejlesztésére. 

  • Döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztése 

A projekt részeként egy térinformatikai adatbázis és egy nagy felbontású levegőminőség-modellező eszközt fejlesztenek, amely a települések levegőminőségi terveinek kétévente vállalt felülvizsgálatát támogatja. A döntéstámogató rendszerrel lehetőség lesz a különböző intézkedések hatásának a becslésére, illetve azoknak a kulcsfontosságú területeknek azonosítására, ahol hatékony intézkedéseket kell tenni. 

  • Szemléletformálás és tudatosságnövelés 

A projektben résztvevő önkormányzatok szemléletformáló kampányokat indítanak, amelyeknek célja a települések levegőminőségének javítását célzó intézkedések elterjesztése. Ezeknek kulcsfontosságú elemei a helyes szilárd tüzelési technikák, környezetbarát tüzelési módok bemutatása, valamint a környezetbarát közlekedési módszerek népszerűsítése. 

  • Lakossági eredetű kibocsátás csökkentése 

A lakossági helytelen tüzelés által okozott légszennyezés csökkentése érdekében a projekt részeként átfogó szemléletformáló akciók és helyi pilot akciók indulnak, például a távfűtés, komposztálás támogatására és népszerűsítésére, a szilárd tüzelőanyag ellátás optimalizálására, illetve a belvárosi zöldterületek fejlesztésére. 

  • Környezetbarát mezőgazdasági technológiák alkalmazása 

A mezőgazdasági eredetű levegőszennyezés mérséklése érdekében jó gyakorlatokat is összegyűjtenek a projektben, valamint a gazdálkodók képzését és a környezetbarát technológiák bevezetését is támogatja a program. 

life_ip