dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

NKFIH-839-2/2021 NLP-14

Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium

NKFIH-839-2/2021 NLP-14 – Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium

Általános adatok

Projekt címe

Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium 

Támogató program

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 

Felhívás kódja

NKFIH-839-2/2021 NLP-14

A projekt kezdő dátuma

2021.01.01.

Időtartam

2021.01.01. 2022.06.30.

A projekthez megítélt támogatási összeg

53.494.504 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

53.494.504 Ft

Konzorciumvezető

Miskolci Egyetem

Rövid projekt összefoglaló

A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium létrehozásának célja, hogy intézményközi összefogásban kidolgozza a nemzeti kulturális örökség MI alapú feldolgozásának, kutatásának és oktatásának, valamint a lehető legszélesebb körű közzétételének módszertanát. Mindezt úgy kívánja elérni, hogy a kifejlesztett módszertanok és eszközök, valamint a szakértői kompetenciafejlesztés piaci hasznosítására is követendő gyakorlatokat alakítson ki. 

A nemzeti laboratórium főbb feladatai: 

  • A magyar nyelvre optimalizált nyelvfeldolgozó algoritmusok fejlesztése a szövegalapú oktatási, kutatási, valamint piaci alkalmazások felé nyit utat. 
  • A határon túli magyar nyelvű korpuszok priorizált integrálása mesterséges intelligencia alapú szolgáltatásokba felszámolja a jelenlegi aránytalanságokat. 
  • A digitális kulturális örökség kutathatóvá tételével szélesebb felhasználói kör számára nyújt célzottabb, intelligens hozzáférést a nemzeti kulturális örökséghez. A digitalizálás folyamatának gyorsítása MI eszközök révén, valamint a tömeges digitalizálás eredményeinek gépi tárgyszavazása, kéziratok automatikus felismertetése többszörösére emelheti széles körben felhasználható kulturális tartalmak mennyiségét. 
  • Az anyaország és a határon túli magyar közösség kutatási és innovációs szempontból releváns webes forrásainak webaratása, valamint a „born digital” anyagok archiválása és közzététele egy rendkívül értékes és ugyanakkor veszélyeztetett szeletét menti meg a magyar nemzeti kultúrának. 
  • A korábban magyar részvétel nélkül működő nemzetközi kutatási hálózatokhoz való csatlakozás egyrészt a kétirányú tudásáramlást, másrészt új pályázati és piaci források bevonását is lehetővé teszi. 
horiz_proj_alap_HU
dh-lab_logo_hu