dokumentumok_03
Elnyert hazai és nemzetközi pályázatok

RRF-2.3.1-21-2022-00014

Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

RRF-2.3.1-21-2022-00014 – Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

Általános adatok

Projekt címe

Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium

Támogató program

Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF)

Felhívás kódja

RRF-2.3.1-21-2022-00014

A projekt kezdő dátuma

2022.03.01.

Időtartam

2022.03.01. – 2026.02.28.

A projekthez megítélt támogatási összeg

3.571.000.000 Ft

A Miskolci Egyetem részére megítélt támogatási összeg

300.000.000 Ft

Konzorciumvezető

Pannon Egyetem

További konzorciumi partnerek

Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Miskolci Egyetem, Országos Meteorológiai Szolgálat, Ökológiai Kutatóközpont, Semmelweis Egyetem

Rövid projekt összefoglaló

A projekt célja

Az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Laboratórium a Pannon Egyetem vezetésével hazai egyetemek, kutatóhelyek és az Országos Meteorológiai Szolgálat szakmai együttműködésével, multidiszciplináris szemléletben, egységes szakmai irányítás mellett valósul meg. A Nemzeti Laboratórium az éghajlatváltozás jellemzőinek vizsgálata és az éghajlatváltozás elemeinek az emberi egészségre, természeti, gazdasági rendszerekre és a társadalomra gyakorolt hatásainak tanulmányozása mellett a technológiai, gazdasági és társadalmi adaptáció területén is végez kutatás-fejlesztési tevékenységet.

A Miskolci Egyetemen kutatási területei

Ipari folyamatok CO2 kibocsátásának csökkentése

A globális CO2 kibocsátás csökkentés kulcsa a fosszilis tüzelőanyagok égetése során létrejövő CO2 megkötése, illetve tárolása. Rövid idő alatt teljes iparágakat kell új technológiára átállítani. A projekt keretében iparvállalatok számára fontos CO2 kibocsátást csökkentő technológiák kutatásra koncentrálunk. A kutatásaink által érinett területek: a szén- és gáz-tüzelésű erőművek, építőanyagok és építési technológiák CO2 lábnyomának csökkentése. A katalitikus és elgázosítási folyamatokban olyan technológiákat vizsgálunk és fejlesztünk, amelyek alkalmasak a szénvagyonból másodlagos alapanyag gyártásra a vegyipar számára.

Környezeti szenzoralapú monitoringhálózat fejlesztése

Célunk olyan low-cost szenzorhálózatok kiépítése (kijelölt mintaterületeken), melynek adatai egyaránt hozzájárulnak a gazdálkodás alkalmazkodóképességének javításához (precíziós talajművelés, öntözés, vízgazdálkodási irányelvek talajszempontú szakmai megalapozása). Ezek mellett a települési környezet a másik célterület, ahol a lakosságot közvetlenül érintő veszélyek (légszennyezettség, hőszigetek, villámárvizek) hatásainak enyhítéséhez, keletkező károk mértékének csökkentéséhez járul hozzá a támogató adatokat szolgáltató szenzorhálózat.

RRF kedvezményezetti infóblokk
NL