Eseménynaptár

„Klímasemlegesség és fenntarthatóság 2050-re?” – pódiumbeszélgetés az MCC-ben

Klímasemlegesség és fenntarthatóság 2050-re? kérdésre keresi a választ Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója május 9-én, csütörtökön.

2024. május 09, csütörtök
17:00
  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • Munkatársak
  • Időpont: 2024. május 9. (csütörtök) 17 óra
  • Helyszín: MCC képzési központ (Miskolc, Szemere Bertalan u. 4., bejárat a Csizmadia köz 1-3. felől)

A részvételi szándékot kérik jelezni:

Az előadás előzetese az esemény meghívójából: ,,Az ENSZ adatai szerint a 2100-ra 9,4-12,7 milliárdra növekvő emberi népességet a jelenlegi műszaki-technológiai szinten lehetetlen lesz fenntarthatóan, egészséges élelmiszerrel, tiszta ivóvízzel és energiával ellátni. Szinte minden olyan technológia, amivel ma rendelkezünk, intenzívebb használat esetén növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Teljes és mély gazdasági átalakulás kell tehát a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség eléréséhez, úgy, hogy az ehhez szükséges alacsony-karbon technológiák még a tervezőasztalon sincsenek ott. Milyen innovációk, fejlesztések teszik majd elérhetővé a fenti célokat? Jelenleg milyen tendenciákat tapasztalunk a műszaki-technológiai fejlődés terén a gazdaság különböző ágazataiban, és várhatóan hogyan lehet majd jó irányba fordítani a fejlődést, ha rossz irányba tartana? Többek között ezeket a kérdéseket is boncolgatja Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója az előadása során.”

Az előadóról: Toldi Ottó, az MCC Klímapolitikai Intézet vezető kutatója ökológusként végzett a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen, majd biotechnológusként dolgozott 20 évig a gödöllői Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpontban, bejárva a hierarchia minden lépcsőfokát a doktorandusztól a főigazgató helyettesig. 2010-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársa lett, ahol főosztályvezető-helyettesként megbízták annak a szakmai csapatnak a vezetésével, amely 2011-ben kidolgozta az Országgyűlés által elfogadott Nemzeti Energiastratégiát, valamint a hozzá tartozó cselekvési terveket. 2002-ben megkapta a Magyar Tudományos Akadémia Bólyai Díját, 2013-ban pedig miniszteri elismerésben részesült. A Klímapolitikai Intézethez 2021-ben csatlakozott.

Névtelen terv (17)

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír