Eseménynaptár

Szalamander 2024

A 2023/24-es tanévben valétáló hallgatók fáklyás felvonulással búcsúznak a Miskolci Egyetemtől és a várostól.

2024. június 26, szerda
20:30
  • Campus
  • Egyetem
  • Hallgatóknak
  • University
  • Időpont: 2024. június 26. (szerda), 20:30
  • Helyszín: Miskolc Városháza régi bejárata

A Selmeci diákhagyományok között a Szalamander az Alma Matertől történő búcsúzás szokása: a végzős egyetemisták fáklyás felvonulással köszönnek el a várostól, ahol a diákéveiket töltötték.  Miskolcon a belváros ad helyet a látványos menetnek.

A Szalamander hagyománya nemcsak a selmeci akadémia magyarországi utódintézményeinél él a mai napig, hanem Selmecbányán, a ma már szlovákiai Banská Štiavnica intézményénél is.

 

Szalamander 2024 – tervezett program:

A VÉGZŐS DIÁKOK ÜNNEPÉLYES FAÜLTETÉSE

Időpontja: 18.00
Helyszín: Miskolc-Egyetemváros, C/2 parkoló, „JÓ SZERENCSÉT” térbetű

2022 júniusától kezdve hagyományteremtő szándékkal a Miskolci Egyetem végzős évfolyamai minden Szalamanderen ünnepélyes keretek között elültetnek egy fát az egyetem területén. Ez a fa jelképezi a későbbi ALUMNI közösség összetartását, az egyetemhez való kötődését, és nem utolsó sorban a Campus zöldüléséhez is hozzájárul. A fát ültető évfolyamok adatait egy emléktáblán tüntetjük fel.

 

VÁROSI BALLAGAGÁSI ÜNNEPSÉG

Időpontja: 20:30
Helyszíne: Miskolc, Polgármesteri Hivatal régi bejárata

A Miskolci Egyetem nyolc karának végzős hallgatói a Hivatal régi bejárata előtt gyülekeznek és állnak díszsorfalat, s várják, hogy a város és az egyetem vezetői búcsút intsenek nekik beszédeikben.

Miskolc nevében Veres Pál polgármester, az egyetem nevében Prof. Dr. Szűcs Péter rektorhelyettes búcsúztat, a hallgatókat a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar valétaelnöke, Nagy Sándor is köszönti.

 

SZALAMANDER

Időpontja: kb. 20.50
Útvonala: Városház tér – Széchenyi u. – Kazinczy u. – Petőfi tér

A városi ballagási ünnepség után a hallgatók egy csoportja bányászlámpással indul el „szalamander” alakzatban a Városház térről a Széchenyi utcára, onnan a Kazinczy út felé folytatják útjukat, őket a végzős hallgatók fáklyákkal, „Bursch-nótákat” énekelve követik a felvonulás útvonalán.

 

EMLÉKTÁBLA-KOSZORÚZÁS a Földes Ferenc Gimnáziumnál

Időpontja: kb. 21.15
A menet egyik állomása a Kazinczy út felől a Földes Ferenc Gimnázium lesz, ahol a felvonulók megkoszorúzzák az épület homlokzatán azt az emléktáblát, amely annak őrzi emlékét, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje, a Nehézipari Műszaki Egyetem 1949 szeptemberében az iskola épületében kezdte meg működését.

 

ZÁSZLÓ- ÉS TISZTSÉGÁTADÁS, KOSZORÚZÁS

Időpontja: kb. 22.00
Helyszíne: Petőfi tér

A koszorúzás után a felvonulás utolsó állomására, a Petőfi térre érve a menet ismét oszlopokba rendeződik, miközben a bányászlámpásokkal körbeállják a teret. Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar valétaelnöke, Csontos Attila búcsúbeszéde és a karok himnuszainak eléneklése után egy kézfogással a felemelt zászlók alatt a valétaelnökök átadják a tisztségüket jelképező elnöki szalagokat utódaiknak. A tisztségátadás után a karok elhelyezik koszorúikat a Petőfi szobornál. Ezek után még egyszer felcsendül a búcsúnóta, ezzel a 2024. évi Szalamander véget ér.

Szalamander2024_ME honlapra

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír