Hírek

A karbonmentes gazdaság kialakításához igyekeznek hozzájárulni

Gázösszetétel-elemző berendezések fejlesztése is része volt annak az együttműködésnek, amelyet a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar 2022-ben kezdett az FGSZ Földgázszállító Zrt-vel.

  • Kutatás
  • MFK
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2023. szeptember 21. / Frissítve: 2023. október 27. 12:13

Gázösszetétel-elemző berendezések fejlesztése is része volt annak az együttműködésnek, amelyet a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, valamint az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar 2022-ben kezdett az FGSZ Fölgázszállító Zrt-vel. Az eredményeket továbbképzés keretein belül osztották meg a szakemberekkel.

Már a projekttervezés kezdetén sok részletet meghatároztunk, amit a Miskolci Egyetemmel közösen dolgoztunk ki. Az egyetem szakemberei állították össze azokat az anyagokat tanulmányok formájában, amelynek lényegét oktatás keretében adjuk át gyakorlati szakembereinek.

– részletezte Simigla Róbert az FGSZ Zrt. dekarbonizációs technológiai szakértője.

– A projekt hároméves időtartamának az első évében számos olyan kutatási feladatba kapcsolódott be az FGSZ-szel együtt az egyetem, ahol a földgázszállító rendszer földfelszíni technológiájának a szivárgási pontjait, és a szivárgások mérésének a lehetőségeit vizsgáltuk – mondta el Dr. Trohák Attila, a Műszaki Föld- és Környezettudományi Kar, Automatizálási és Infokommunikációs Intézetének intézetigazgatója. – Ezeket az eredményeket tanulmányokban foglaltuk össze, és egy kétnapos képzést is kidolgoztunk, amelyen mind a szereléstechnológia, mind a szivárgási pontok meghatározása, annak a mérési, kiértékelési módszertanát mutatjuk be a résztvevők számára.

A továbbképzés segíti a szakemberek munkáját, ami hozzájárul a karbonmentes gazdaság kialakításához. A karbonmentes áramból termelt hidrogénnek ugyanis jelentős szerepe van abban, hogy Magyarország 2050-re elérhesse a klímasemlegességet.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír