Hírek

A kutatásfejlesztés új modellje

Korszerű ívhegesztési laboratóriumot adtak át a Miskolci Egyetemen. A mintegy 100 millió forint értékű, a technológia jelenét képviselő gépekkel, robotizált eszközökkel és szimulációs technikával felszerelt kutatóműhely az ipari fejlesztésekben megvalósuló egyetemi együttműködés új modelljét mutatja be.

  • Egyetem
  • GÉIK
  • Kutatás
  • Partnerek
  • Tudomány
  • Üzlet / innováció
2023. október 03. / Frissítve: 2023. október 27. 12:27
23-09-27_hegesztolabor-atado (2)

Ünnepélyes keretek között adták át a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetében kialakított ívhegesztési laboratóriumot, amelynek berendezései a legkorszerűbb technológiát képviselik. A kutatóműhely a Müncheni Alkalmazott Kutatások Egyeteme (München University of Applied Sciences), a Fronius GmbH és a Froweld Kft. támogatásának és együttműködésének köszönhetően jött létre, és az ipari alkalmazási lehetőségek kutatását, valamint az egyetemi szakképzést egyaránt szolgálja.

Az elmélet és a gyakorlat szoros kapcsolata Selmecbányától végigkíséri az egyetem életét.

– fogalmazott az ünnepi eseményen a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita, aki az intézmény ipari kapcsolataira és kutatásfejlesztési tevékenységére utalva az egymást segítő kétoldalú kapcsolatok jelentőségét emelte ki.

23-09-27_hegesztolabor-atado (1)

A Miskolci Egyetem szervezetfejlesztési törekvéseinek egyik célja a 4. generációs egyetem modelljének megalkotása, amely új utakat keres a vállalati-ipari-környezeti együttműködésre. Lényege, hogy az ipari megrendelőktől érkező ötleteket az intézmény megvalósítsa, a kutatási tapasztalatokat pedig beépítse az oktatásba.

Erről már Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja beszélt, kiemelve, hogy a képzések, szakirányú továbbképzések fejlesztése számos területen ipari kezdeményezésre történik, auditálásukba pedig szakmai partnerként a vállalati szférát is bevonják. „Az ívhegesztési laboratórium létrehozása tovább növeli a területen a kutatásfejlesztési aktivitást” – tette hozzá.

A hegesztő szakmérnökképzés, amely idővel nemzetközi szintre emelkedett, 1961-től van jelen a Miskolci Egyetemen. Az új anyagok és technológiák megjelenése folyamatos megújulást, naprakész gyakorlati tudást követel meg – emlékeztetett Dr. Lukács Zsolt, a ME Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézetének igazgatója. Személyes meglátásaként elmondta: azok, akik egy ilyen laboratóriumot létrehoznak, nem a múltban, hanem a jövőben gondolkodnak.

Szavaira erősített rá Prof. Dr. Gerald Wilhelm, a Müncheni Alkalmazott Kutatások Egyetemének professzora, aki a magyar-német együttműködésben megvalósult kutatóhely értékének tartja, hogy a naprakész technológiát kívánó, magas színvonalú projektek megvalósítása mellett európai léptékben járul hozzá a szakemberképzéshez.

A labor felszerelésében közreműködő Froweld Kft. cégvezetője, Kovács József, aki maga is egykor a Miskolci Egyetemen végzett, kiemelte: támogatásukkal a hallgatók legfrissebb technológiai tudásához, ipari tapasztalatszerzéséhez kívántak hozzájárulni. A műszaki kultúra, az ismeretek és az innováció elősegítése Dr. Gáti József, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke szerint is alapvető küldetés az oktatásban az alapoktól a doktoranduszképzésig, amiben a Miskolci Egyetem nemzetközi szakmérnökképzésével is az élen jár.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír