Hírek

A Miskolci Egyetem is erősíti a magyar-kínai oktatási-kutatási kétoldalú kapcsolatokat

A Miskolci Egyetem mérnök- és szakemberképzéssel is hozzájárulhat ahhoz, hogy a Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti kölcsönösen előnyös gazdasági és kereskedelmi együttműködést tovább erősítse – hangsúlyozta Gong Tao, a távolkeleti ország budapesti nagykövete a miskolci universitason tett látogatásán.

  • Egyetem
  • Kutatás
  • Oktatás
  • Üzlet / innováció
2023. október 09. / Frissítve: 2023. október 27. 12:48
23-10-04_kinai-kovet
Gong Tao, Kína budapesti nagykövete (J)

A Kínai Népköztársaság budapesti nagykövetségének delegációja látogatott a Miskolci Egyetemre október 4-én. Az egyetem vezetőivel tartott tanácskozást megelőzően megismerkedtek az universitason tíz éve működő Konfuciusz Intézet tevékenységével, aminek jubileuma alkalmából fát ültettek a főépület előtt. A küldöttség tagja volt a követség gazdasági és kereskedelmi ügyekért felelős miniszteri tanácsosa és az oktatási kérdésekért felelős tanácsadó, akik a Miskolci Egyetem nemzetközi pozíciójáról, kutatási és oktatási tevékenységéről tájékozódtak, így az együttműködések továbbfejlesztéseinek lehetőségeiről és területeiről is szó esett az eszmecserén.

A Kína és Magyarország közötti kétoldalú kapcsolatok nagyon jók, ami lehetőséget ad a felsőoktatási együttműködésre is.

– fogalmazott a találkozót követően Gong Tao, Kína budapesti nagykövete. – „A kínai kormány reményeim szerint több segítséget fog nyújtani a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének a működéséhez, ami erősíti a kultúrák közötti kapcsolatot. Kína és Magyarország egyaránt fontosnak tartja az innovációt és a felsőoktatást, ennek előmozdítását a jövőben is segíteni fogjuk. Magyarországon jelenleg főként a vegyipar és a megújuló energia területén működnek kínai vállalkozások. Ezeknek a kínai cégeknek nagy szükségük van a mérnökökre és a különböző képzettségű munkaerőre egyaránt. Remélem, hogy továbbra is kölcsönös támogatásban részesül a kínai vállalatok és a Miskolci Egyetem közötti együttműködés, hogy együttesen támogassuk a két ország gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait” – jelentette ki a nagykövet.

23-10-04_kinai-kovet_HZ
Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora

A Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita a találkozón kiemelte: a térség vegyipari nagyvállalatai, így a BorsodChemet tulajdonló kínai WanHua által megfogalmazott igények alapozták meg az egyetemen a vegyipari mérnöki képzést, illetve a kutatási és fejlesztési együttműködést.

A kínai vállalatokkal az oktatási és kutatási együttműködések hozzájárulnak ahhoz is, hogy bővüljenek a kapcsolataink az ázsiai egyetemekkel, több kínai diák érkezzen Miskolcra és több magyar diák tanulhasson Kínában.

– mondta a rektor.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír