Hírek

A tudomány élményének éjszakája

A tudományos élet és a hozzá kapcsolódó kutatások világának közérthető, látványos oldalát mutatta meg a Kutatók Éjszakáján a Miskolci Egyetem. Az universitas sokszínű, a műszakitól, a jogi, gazdasági, anyag- és földtudományi, bölcsészet- és egészségtudományi tevékenységét reprezentáló programsorozat idén is ezernyi érdeklődőt vonzott az Egyetemvárosba szeptember 29-én.

  • Campus
  • Egyetem
  • Kutatás
  • Tudomány
2023. október 03. / Frissítve: 2023. október 27. 12:28
23-09-29_kutatok-ejszakaja2

A tudománynak minden emberrel és a világgal szemben felelőssége van

– fogalmazott a rendezvény megnyitóján a Miskolci Egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita, aki útjára indította a minden generáció számára élményt, 80 helyszínen, több mint 130 programot kínáló eseményt. Mint mondta: a miskolci universitas szerencsés helyzetben van, mert a tudományterületek jelentős részét be tudja mutatni, egyben lehetőséget kínál arra egy új korosztály számára, hogy megnyíljon előttük az akadémiai világ.

23-09-29_kutatok-ejszakaja3

A tradíció és az innováció, a hagyományos kutatási témák és az újító felfedezések bemutatása jegyében 2006 óta rendezi meg a Kutatók Éjszakáját a Miskolci Egyetem

– emlékeztetett Prof. Dr. Szűcs Péter, az intézmény általános rektorhelyettese. A rendezvény küldetése megítélése szerint a tudomány népszerűsítése mellett többek között az is, hogy felhívja a figyelmet a kutatói életpályára, az utánpótlásnevelés fontosságára.

A Kutatók Éjszakáján egyértelművé válhatott, hogy a kutatások miként járulnak hozzá a gazdaság, a környezetvédelem, a társadalom problémáinak a megoldásához, legyen szó akár a megújuló energiákról, a környezet- és vízbázisvédelemről, az anyagok hasznosításról és újrahasznosításáról, a körforgásos gazdálkodásról, a fémtechnológiáról, a mesterséges intelligenciáról, az automatizálásról vagy a robotizációról. Az idei rendezvény egyik különlegességeként a Műszaki- és Földtudományi Kar gondozásában Geopark sétány nyílt, amely Magyarország főbb építőipari ásványkincseit mutatja be.

A Kutatók Éjszakája programjában a Miskolci Egyetem valamennyi kara és kutatóintézete, valamint a Konfuciusz Intézet is részt vett. A rendezvényt a CarbonFools koncertje zárta.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír