Hírek

A vegyipar „szelleme” – Vegyipari Pályaorientációs Nap

A vegyiparhoz kapcsolódó egyetemi képzések és a továbbtanulási lehetőségek bemutatására hatodik alkalommal rendezett Vegyipari Pályaorientációs Napot (VEPONA) a Miskolci Egyetem.

  • AVK
  • Egyetem
  • Felvételi
  • GÉIK
  • Oktatás
2024. április 24.

A vegyipari életpályamodellt népszerűsítő rendezvényt a MOL Petrolkémia, a BorsodChem és a KISS Cégcsoport kezdeményezésére 2017 óta szervezi meg az egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kara és az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) együttműködésével megvalósuló eseményre idén rekordszámú, közel 800 közép- és általános iskolás diák érkezett a vármegye 30 tanintézményéből az Egyetemvárosba.

 Az észak-magyarországi régió vezető vegyipari vállalatai akkor tudnak fejlődni, ha a Miskolci Egyetem folyamatosan biztosítani tudja számukra az utánpótlást. Ezért indult vegyészmérnöki képzés, mesterszak és vegyipari gépész specializáció

– emlékeztetett a VEPONA megnyitóján az egyetem rektora, Prof. Dr. Horváth Zita. Egyben reményét fejezte ki, hogy az itt megszerzett magas színvonalú tudás lehetőséget kínál arra, hogy a fiatalok a szülőhelyük közelében működő vállalatoknál találják meg boldogulásukat.

A Miskolci Egyetemen a 2019-től minden évben nagy létszámmal induló vegyészmérnök képzés a térség szakmai utánpótlás nevelésben nagy jelentőséggel bír. Az ipari partnerekkel folytatott szoros együttműködés lehetővé teszi, hogy a diákok már általános iskolától kezdve megismerjék a vegyészmérnök szakmát és annak értékeit.

A VEPONA a vegyipari szakma iránt látványos kísérletekkel igyekezett felkelteni a fiatalok figyelmét, egyben rávilágított arra, hogy az ágazat nem csak a kémiában, hanem a fizikában, az anyagtudományban és a gépészeti tudományokban is rendkívül sok lehetőséget tartogat számukra. Erre mutatott példát a Gépészmérnöki és Informatikai Kar vegyipari portfóliójával, amelyben a vegyipari gépészmérnök képzés kiemelkedő Magyarországon. A természettudományos és mérnöki pályák alakításában, a képzések támogatásában és a gyakorlati szakemberek biztosításában fontos szerepet játszanak a vállalati partnerek, amelyekkel közös kutatás-fejlesztési programokban is részt vesznek.

24-04-24_Vegyipari pályaorientációs nap (5)
Prof. Dr. Horváth Zita rektor és Dr. Sikora Emőke

Az észak-magyarországi régió három meghatározó vegyipari képviselője, a BorsodChem, a MOL Petrolkémia és a KISS Cégcsoport elkötelezett a régió oktatási színvonalának emelése és a jövő vegyész generációjának kinevelése, megteremtése iránt.

A vegyipar egy rendkívül tudásintenzív és gyorsan fejlődő iparág, ebből fakadóan folyamatosan igényli a magasan képzett munkaerő-utánpótlást, amely a hosszú távú hatékony, biztonságos és sikeres működésnek is alapfeltétele

– hangsúlyozta Varga Béla, a BorsodChem HR és kommunikációs igazgatója. – „A VEPONA segítségével szeretnénk közelebbről bemutatni egy olyan szakmát és karrierlehetőséget, amely a térség kiemelkedően eredményes és leggyorsabban fejlődő vállalataihoz kötődik. A Miskolci Egyetem és a jelenlévő iskolák stratégiai partnereink a szakemberutánpótlás kinevelésében, közös érdekünk, hogy a diákok mind nagyobb számban válasszák a vegyészetet és az ahhoz kapcsolódó szakmákat, amelyek a munkaerőpiacon kifejezetten versenyképes tudásnak számítanak” – tette hozzá.

A Vegyipari Pályaorientációs naphoz kapcsolódva a KISS Cégcsoport megfogalmazta: megítélésük szerint nagy jelentősége van annak, hogy a vállalkozások, a gazdaság szereplői hosszú távon tudják maguknak biztosítani a jól képzett, modern szemlélettel bíró szakembereket. Ehhez az oktatási intézmények és a vállalkozások összefogására, az oktatási feladatok közös meghatározására és elvégzésére van szükség. A pályaorientációs nap egyik legfontosabb eleme az, hogy a fiatalok reális és kedvcsináló képet kapjanak a vegyipar és a hozzá szükséges szaktudás természetéről, sokrétűségéről, követelményeiről, ugyanakkor az ezen a területen végzendő munka társadalmi és gazdasági hasznosságáról is.

A MOL Petrolkémiával olyan általános és középiskolások érkeztek az Egyetemvárosba, akikkel régóta szoros kapcsolatban áll a vállalat. Tiszaújvárosból, Debrecenből, Hajdúnánásról és Tokajból több, mint 200 diáknak tudtak átfogó képet mutatni a társaság által kínált képzési lehetőségekről, miközben ők maguk végezhettek kísérleteket, vagy próbálhatták ki a hat duális formában elérhető szakmát. Duális tanulóik pedig első kézből nyújtottak információt arról, milyen a MOL Petrolkémiánál tanulni.

24-04-24_Vegyipari pályaorientációs nap (2)
Közel 800 diák érkezett a Vegyipari Pályaorientációs Napra

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír