Hírek

Agrárszabályozási aktualitások – III. Miskolci Agrárjogi Fórum

A tervek szerint a következő tanévtől az országban elsőként a Miskolci Egyetemen indulnak Földforgalmi Szakjogász, valamint Földforgalmi Szakember szakirányú továbbképzési szakok – jelentették be a III. Miskolci Agrárjogi Fórumon. A rendezvényen a családi agrárgazdaságok jogi szabályozása és a gazdaságátadás lehetőségei kerültek fókuszba.

  • ÁJK
  • Egyetem
  • Oktatás
2024. március 28.
24-03-27_agarjogi-forum (2)

A III. Miskolci Agrárjogi Fórumot az Agrárminisztérium, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Magyar Jogász Egylet részvételével rendezte meg a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara (ME-ÁJK) március 27-én. A rendezvényt a Miskolci Jogászképzésért Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Az évről évre visszatérő találkozón egyszerre van jelen a tudományos, a szakmai, a jogászi és az agrárgazdasági szemlélet, ami hasznos információkkal szolgál a joghallgatóknak, különböző hivatásrendeket képviselő jogászoknak, agrárszakembereknek és gazdálkodóknak. A fórumon idén először a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szaktanácsadói számára előírt kötelező éves továbbképzések részeként akkreditálták, így a résztvevő szaktanácsadók két kreditértéket szerezhettek – ismertette az eseményen Dr. Nagy Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Stratégiai szakértője, a Miskolci Egyetem Deák Ferenc Doktori Iskola doktorandusza, aki egyben a Miskolci Agrárjogi Fórum megálmodója és főszervezője.

A III. Miskolci Agrárjogi Fórumon bejelentették, hogy a tervek szerint a következő tanévtől az országban elsőként a Miskolci Egyetemen indulnak Földforgalmi Szakjogász, valamint Földforgalmi Szakember szakirányú továbbképzési szakok. A képzések célja, hogy átfogó elméleti és gyakorlati tudást adjanak minden olyan kérdésben, amelyek a földforgalom témaköréhez köthetőek. Mint elhangzott: a képzések tárgyalják majd a földforgalom magánjogi, büntetőjogi és közigazgatási jogi aspektusait. A hallgatók betekintést nyerhetnek a földforgalmi szabályozás és más, ahhoz kapcsolódó tudományterületek ismereteibe, így a termőföld értékbecslés, a földmérés és a digitális térképészeti rendszerek témájába is, annak érdekében, hogy komplex földforgalmi ismeretekre tegyenek szert. A miskolci jogi kar külön képzésekkel várja a jogász végzettségű, valamint a jogi végzettséggel nem rendelkező jelentkezőket.

A fórumon Dr. Olajos István, a ME-ÁJK docense az agrárjog gyakorlati fontosságáról, valamint a miskolci jogászképzésen belül betöltött szerepéről beszélt. Külön kitért a gazdaságátadás és a családi gazdaságok szabályozásának jogtudományi jelentőségére.

24-03-27_agarjogi-forum (3)

Az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Dr. Andréka Tamás előadásában összefoglalta a gazdaságátadás jogszabályi feltételeit és a családi gazdaságok működését érintő szabályozásokat.

A családi gazdaságok működésének gyakorlati tapasztalataival kapcsolatban Dr. Cseh Tibor András, a MAGOSZ főtitkára rávilágított olyan speciális helyzetekre, amelyek esetében a jogértelmezés és jogalkalmazás a gyakorlatban nehézségekbe ütközhet.

A gazdaságátadás gyakorlati kérdéseit a NAK Stratégiai és Vidékfejlesztési igazgatója, Dr. Balogh Brigitta foglalta össze, hasznos információkat adva mind a gazdálkodók, mind a szakjogászok számára.

Az állami földértékesítési programról, annak tapasztalatairól, illetve a nemzeti parkok által kezelt területek kapcsán a természetvédelmi célú kijelölés alapján kötendő haszonbérleti szerződések témájáról a Magyar Jogász Egylet Agrárjogi, Szövetkezeti és Környezetvédelmi Jogi Szakág képviseletében Dr. Szinay Attila ügyvéd beszélt. Előadásában kitért az agráriumot érintő jogügyletekhez kapcsolódó ügyvédi munka jelentőségére.

Az esemény zárásaként elhangzott: a Miskolci Agrárjogi Fórum a tervek szerint jövőre is várja majd az aktuális agrárjogi témák iránt érdeklődőket.

Legfrissebb hírek

Összes hír
Összes hír